Fasolka szparagowa z marchewką na ciepło do obiadu

Fasolka szparagowa z marchewką do obiadu
Autor: Shutterstock Smak fasolki szparagowej z marchewką świetnie podbija słodycz miodu.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gotowana fasolka szparagowa to znakomity dodatek do obiadu, warto jednak od czasu do czasu urozmaicić jej podanie. Na przykład podając ją z marchewką, ziarnami sezamu i odrobiną miodu. Koniecznie sprawdźcie, jak znakomite jest to połączenie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 3-4 spore marchewki
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • masło
  • sól i cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę umyć, obciąć jej końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
  • Marchewkę obrać, pokroić w słupki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić.
  • Na dużej patelni lub w płaskim garnku rozgrzać niezbyt mocno masło. Wrzucić do niego warzywa i chwilę podsmażać.
  • Na koniec skropić miodem, obsypać sezamem i dokładnie wymieszać.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej