Fasolka szparagowa z marchewką na ciepło do obiadu
Gotowana fasolka szparagowa to znakomity dodatek do obiadu, warto jednak od czasu do czasu urozmaicić jej podanie. Na przykład podając ją z marchewką, ziarnami sezamu i odrobiną miodu. Koniecznie sprawdźcie, jak znakomite jest to połączenie. Oto łatwy przepis na fasolkę szparagową z marchewką.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić fasolkę szparagową z marchewką?
To łatwy przepis na pyszne domowe danie, które może być ciekawym dodatkiem na ciepło do obiadu. Fasolkę szparagową oraz obraną i pokrojoną w słupki marchewkę gotuje się wodzie. Następnie należy je dokładnie odcedzić i usmażyć na maśle. Na koniec danie doprawia się solą, wlewa się miód i wsypuje sezam. Pyszne małe danie z warzyw jest gotowe.
Przepis na fasolkę szparagową z marchewką
- Ten przepis jest nie tylko prosty. Składa się z kilku łatwych czynności, które nikomu nie powinny sprawić problemów.
- Czas przyrządzenia smakowitej fasolki szparagowej według tego przepisu wynosi pół godziny.
- Lista składników jest krótka. Oprócz tytułowej fasolki szparagowej i marchewki potrzebna będzie sól, miód i ziarna sezamu.
Dlaczego warto zrobić fasolkę szparagową z marchewką?
Przepis na fasolkę szparagową wart jest zapisania, ponieważ przyrządzone według niego warzywa zyskują pyszny i głęboki smak. Sezon na fasolkę szparagową trwa od późnej wiosny przez całe lato. W tym czasie dobrze jest korzystać z dobrodziejstw natury i robić różne dania z fasolką szparagową w roli głównej. Jak najszybciej wypróbujcie ten przepis, ponieważ zaskoczy was łatwością i szybkością przygotowania oraz prostymi składnikami.
SKŁADNIKI
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- 3-4 spore marchewki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć, obciąć jej końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
- Marchewkę obrać, pokroić w słupki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić.
- Na dużej patelni lub w płaskim garnku roztopić i rozgrzać niezbyt mocno masło. Wrzucić do niego warzywa i chwilę podsmażać.
- Na koniec skropić miodem, obsypać sezamem i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie warzywne.