Fasolka szparagowa z marchewką na ciepło do obiadu
2021-04-28

łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gotowana fasolka szparagowa to znakomity dodatek do obiadu, warto jednak od czasu do czasu urozmaicić jej podanie. Na przykład podając ją z marchewką, ziarnami sezamu i odrobiną miodu. Koniecznie sprawdźcie, jak znakomite jest to połączenie.
SKŁADNIKI
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- 3-4 spore marchewki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki miodu
- masło
- sól i cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć, obciąć jej końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
- Marchewkę obrać, pokroić w słupki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić.
- Na dużej patelni lub w płaskim garnku rozgrzać niezbyt mocno masło. Wrzucić do niego warzywa i chwilę podsmażać.
- Na koniec skropić miodem, obsypać sezamem i dokładnie wymieszać.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?