Fasolka szparagowa z marchewką na ciepło do obiadu

Fasolka szparagowa z marchewką do obiadu
Autor: Shutterstock Smak fasolki szparagowej z marchewką świetnie podbija słodycz miodu.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gotowana fasolka szparagowa to znakomity dodatek do obiadu, warto jednak od czasu do czasu urozmaicić jej podanie. Na przykład podając ją z marchewką, ziarnami sezamu i odrobiną miodu. Koniecznie sprawdźcie, jak znakomite jest to połączenie. Oto łatwy przepis na fasolkę szparagową z marchewką.

Jak zrobić fasolkę szparagową z marchewką?

To łatwy przepis na pyszne domowe danie, które może być ciekawym dodatkiem na ciepło do obiadu. Fasolkę szparagową oraz obraną i pokrojoną w słupki marchewkę gotuje się wodzie. Następnie należy je dokładnie odcedzić i usmażyć na maśle. Na koniec danie doprawia się solą, wlewa się miód i wsypuje sezam. Pyszne małe danie z warzyw jest gotowe.

Przepis na fasolkę szparagową z marchewką

  • Ten przepis jest nie tylko prosty. Składa się z kilku łatwych czynności, które nikomu nie powinny sprawić problemów.
  • Czas przyrządzenia smakowitej fasolki szparagowej według tego przepisu wynosi pół godziny.
  • Lista składników jest krótka. Oprócz tytułowej fasolki szparagowej i marchewki potrzebna będzie sól, miód i ziarna sezamu.

Dlaczego warto zrobić fasolkę szparagową z marchewką?

Przepis na fasolkę szparagową wart jest zapisania, ponieważ przyrządzone według niego warzywa zyskują pyszny i głęboki smak. Sezon na fasolkę szparagową trwa od późnej wiosny przez całe lato. W tym czasie dobrze jest korzystać z dobrodziejstw natury i robić różne dania z fasolką szparagową w roli głównej. Jak najszybciej wypróbujcie ten przepis, ponieważ zaskoczy was łatwością i szybkością przygotowania oraz prostymi składnikami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 3-4 spore marchewki
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę umyć, obciąć jej końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
  • Marchewkę obrać, pokroić w słupki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić.
  • Na dużej patelni lub w płaskim garnku roztopić i rozgrzać niezbyt mocno masło. Wrzucić do niego warzywa i chwilę podsmażać.
  • Na koniec skropić miodem, obsypać sezamem i dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie warzywne.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej