Fasolka szparagowa z marchewką na ciepło do obiadu

Fasolka szparagowa z marchewką do obiadu
Autor: Shutterstock Smak fasolki szparagowej z marchewką świetnie podbija słodycz miodu.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gotowana fasolka szparagowa to znakomity dodatek do obiadu, warto jednak od czasu do czasu urozmaicić jej podanie. Na przykład podając ją z marchewką, ziarnami sezamu i odrobiną miodu. Koniecznie sprawdźcie, jak znakomite jest to połączenie.

Składniki

1 kg zielonej fasolki szparagowej

3-4 spore marchewki

2 łyżki ziaren sezamu

2 łyżki miodu

masło

sól i cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Fasolkę umyć, obciąć jej końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Marchewkę obrać, pokroić w słupki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić.

Na dużej patelni lub w płaskim garnku rozgrzać niezbyt mocno masło. Wrzucić do niego warzywa i chwilę podsmażać.

Na koniec skropić miodem, obsypać sezamem i dokładnie wymieszać.

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej