Fasolka szparagowa z marchewką na ciepło do obiadu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gotowana fasolka szparagowa to znakomity dodatek do obiadu, warto jednak od czasu do czasu urozmaicić jej podanie. Na przykład podając ją z marchewką, ziarnami sezamu i odrobiną miodu. Koniecznie sprawdźcie, jak znakomite jest to połączenie. Oto łatwy przepis na fasolkę szparagową z marchewką.
Jak zrobić fasolkę szparagową z marchewką?
To łatwy przepis na pyszne domowe danie, które może być ciekawym dodatkiem na ciepło do obiadu. Fasolkę szparagową oraz obraną i pokrojoną w słupki marchewkę gotuje się wodzie. Następnie należy je dokładnie odcedzić i usmażyć na maśle. Na koniec danie doprawia się solą, wlewa się miód i wsypuje sezam. Pyszne małe danie z warzyw jest gotowe.
Przepis na fasolkę szparagową z marchewką
- Ten przepis jest nie tylko prosty. Składa się z kilku łatwych czynności, które nikomu nie powinny sprawić problemów.
- Czas przyrządzenia smakowitej fasolki szparagowej według tego przepisu wynosi pół godziny.
- Lista składników jest krótka. Oprócz tytułowej fasolki szparagowej i marchewki potrzebna będzie sól, miód i ziarna sezamu.
Dlaczego warto zrobić fasolkę szparagową z marchewką?
Przepis na fasolkę szparagową wart jest zapisania, ponieważ przyrządzone według niego warzywa zyskują pyszny i głęboki smak. Sezon na fasolkę szparagową trwa od późnej wiosny przez całe lato. W tym czasie dobrze jest korzystać z dobrodziejstw natury i robić różne dania z fasolką szparagową w roli głównej. Jak najszybciej wypróbujcie ten przepis, ponieważ zaskoczy was łatwością i szybkością przygotowania oraz prostymi składnikami.
SKŁADNIKI
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- 3-4 spore marchewki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć, obciąć jej końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
- Marchewkę obrać, pokroić w słupki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić.
- Na dużej patelni lub w płaskim garnku roztopić i rozgrzać niezbyt mocno masło. Wrzucić do niego warzywa i chwilę podsmażać.
- Na koniec skropić miodem, obsypać sezamem i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie warzywne.