Dynia muskat pieczona z boczkiem: przepis na najlepszą przekąskę

Dynia muskat pieczona z boczkiem: przepis na najlepszą przekąskę
Autor: Shutterstock.com Kawałki pieczonej dyni muskat owiniętej boczkiej
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Dynia Muscat de Provance ma naturalny wyrazisty i nieco pikantny smak. Idealnie nadaje się do dań wytrawnych. Z niezwykle pomarańczowej dyni muskat łatwo wyczarujecie najlepszą przekąske. Upieczcie jeszcze dzisiaj dynię muskat z boczkiem! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg dyni muskat
  • 150 g surowego boczku wędzonego w cienkich plasterkach
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, pokruszonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić na cząstki grubości około 3 cm. Obrać ze skórki.
  • Olej wymieszać z przyprawami. Za pomocą pędzla posmarować kawałki dyni. 
  • Każdą cząstkę dyni owinąć po środku plasterkiem boczku. Dynia nie musi być całkowicie owinięta.
  • Cząstki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 15-20 minut. 
  • Podawać na gorąco lub na zimno. 
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej