Dynia muskat pieczona z boczkiem: przepis na najlepszą przekąskę
2021-10-17
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dynia Muscat de Provance ma naturalny wyrazisty i nieco pikantny smak. Idealnie nadaje się do dań wytrawnych. Z niezwykle pomarańczowej dyni muskat łatwo wyczarujecie najlepszą przekąske. Upieczcie jeszcze dzisiaj dynię muskat z boczkiem!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg dyni muskat
- 150 g surowego boczku wędzonego w cienkich plasterkach
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, pokruszonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokroić na cząstki grubości około 3 cm. Obrać ze skórki.
- Olej wymieszać z przyprawami. Za pomocą pędzla posmarować kawałki dyni.
- Każdą cząstkę dyni owinąć po środku plasterkiem boczku. Dynia nie musi być całkowicie owinięta.
- Cząstki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 15-20 minut.
- Podawać na gorąco lub na zimno.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!