Przepis na brokuły w sosie twarożkowo-czosnkowym do obiadu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brokuły to świetny dodatek do obiadu. Doskonałe brokuły w sosie twarożkowo-czosnkowym to pyszna przekąską lub dodatek do dania głównego. Zimny sos z kremowego twarożku świetnie pasuje do brokułów. Podajemy przepis na brokuły od obiadu.
Polecamy też inne przepisy na brokuły do obiadu:
Pieczone brokuły z mrożonki: przepis na zdrową porcję warzyw
Brokuły pod beszamelem: nie tylko dla wegetarian [przepis + wideo]
Brokuły z sosem serowym: przepis na proste i zdrowe danie
Łatwe placki brokułowe w 30 minut: przepis na pychotę za grosze
SKŁADNIKI
- 350 g brokułów świeżych lub mrożonych
- 200 g twarożku kremowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonym wrzątku .
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do twarogu razem z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać.
- Gorące brokuły polać zimnym sosem twarożkowym. Podawać od razu.