Łatwe placki brokułowe w 30 minut: przepis na pychotę za grosze

Łatwe placki brokułowe w 30 minut: przepis na pychotę za grosze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rumiane i chrupiące placki z brokułów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Te lekkie, rumiane placki z brokułów pasują na wegetariańską kolację lub lunch - a dzieci też je uwielbiają! Gotowe w mniej niż 30 minut.  Smaczne, delikatne i zdrowe, doskonale komponują się z chłodną porcją kwaśnej śmietany lub jogurtu. Wymagają tylko pięciu prostych składników i są bardzo łatwe do wykonania. Oto przepis na placki brokułowe - pychotę za grosze!

Składniki

  • 500 g ugotowanych różyczek brokułów

  • 2 duże jajka

  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub sera pecorino lub bursztynu

  • 4 łyżki mąki

  • 1 ząbek czosnku, posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę

  • sól i pieprz do smaku

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W średniej wielkości garnku doprowadź wodę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, posól ją i dodają różyczki brokuła. Gotuj je, aż będą miękkie, około 5 minut.

  • Dobrze odcedź brokuły i przenieś je na deskę do krojenia.

  • Za pomocą dużego, ostrego noża pokrój je na bardzo małe kawałki.

  • W średniej misce połącz posiekane brokuły, rozmącone jajka, parmezan, mąkę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj, aż dobrze się połączą.

  • Umieść patelnię na średnim ogniu, podgrzewaj aż będzie gorąca. Dodaj olej.

  • Na rozgrzaną patelnię nałóż od 2 do 3 łyżek stołowych mieszanki brokułów, lekko spłaszcz je szpatułką, zachowując między placki odległości 3 cm, aby się ładnie rumieniły.

  • Smaż placki przez 2 do 3 minut, odwróć je i smaż przez dodatkowe 1 do 2 minut, aż będą rumiane i usmażone. Zamiast smażyć placki, można je upiec. Uwagi dotyczące pieczenia znajdują się w instrukcji poniżej przepisu.

  • Podawaj na ciepło z jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Jak szybko ugotować brokuły?

Do tego przepisu potrzebujesz ugotowanych. Jest to łatwe zadanie i prawdopodobnie wiesz, jak to zrobić, ale na wypadek, gdybyś tego nie robiła wcześniej, chciałabym przypomnieć o kilku sposobach gotowania brokułów:

Brokuły gotowane w garnku. Doprowadź wodę do wrzenia w średniej wielkości garnku. Dodaj 500 g różyczek brokuła i trochę soli. Gotuj około 5 minut.

Brokuły gotowane na parze w kuchence mikrofalowej. Umieść 500 g różyczek brokuła w misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej i dodaj 3 łyżki wody. Przykryj miskę pokrywką lub talerzem przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych i gotuj na dużej mocy przez 1 minutę.

Brokuły gotowane na parze. Do garnka wlej wody, około 3 cm wysokości, doprowadź do wrzenia. Umieść różyczki brokuła w koszyczku do gotowania na parze, ustaw na wrzącej wodzie, przykryj i gotuj na parze przez 5 minut.

Jak upiec placki brokułowe?

Jeśli zamiast smażyć, chcesz upiec placki z brokułami, to najpierw wykonaj kroki 1-4. Następnie ułóż placki na rozgrzanej blasze, wstaw je do piekarnika i piecz w 200°C przez 10-13 minut.

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).