Pieczone brokuły z mrożonki: przepis na zdrową porcję warzyw

Pieczone brokuły z mrożonki: przepis na zdrową porcję warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mrożone brokuły po upieczeniu w piekarniku są chrupkie i jędrne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zaoszczędź czas i pieniądze, wykorzystując mrożone brokuły w tygodniowym planie obiadowym. Z mrożonki przygotuj chrupiące brokuły - szybki i zdrowy dodatek do obiadu. 

Składniki

  • 450 g mrożonych brokułów

  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Włóż do piekarnika blachę i podgrzewaj razem.

  • Brokuły polej oliwą lub olejem i wymieszaj, aby były równo obtoczone w tłuszczu. Oprósz solą.

  • Na gorącą blachę połóż papier do pieczenia. Wyłóż brokuły i piecz przez 12 minut.

  • Brokuły powinny zostać rozłożone dość luźno. Zbyt dużo warzyw razem sklejonych ze sobą spowoduje, że woda zacznie gotować się zamiast odparowywać. Spróbuj użyć dwóch lub nawet trzech blach, jeśli chcesz upiec większe partie.

  • Po upływie 12 minut, przewróć brokuły na druga stronę i piecz dodatkowe 7-10 minut w zależności od tego, jak chrupiące lubisz pieczone brokuły.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3