Domowy keczup z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Keczup to najczęściej używany dodatek do wielu dań. Tym razem proponujemy oryginalny przepis na keczup z porzeczek, którego niezwykły smak z pewnością urozmaici wiele potraw. Sprawdź, jak go przygotować.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Polędwica wieprzowa w sosie porzeczkowym
Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców czerwonej porzeczki
- 1/2 kg cukru
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki odszypułkować, umyć, odsączyć na sitku.
- Włożyć owoce do emaliowanego garnka, dodać pozostałe składniki i gotować 20 minut, ciągle mieszając.
- Gorącą masę przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.