Domowe batoniki owsiane z pistacjami. Zdrowa przekąska na każdy dzień

Domowe batoniki owsiane z pistacjami. Zdrowa przekąska na każdy dzień
Autor: Shutterstock.com Domowe batoniki owsiane z pistacjami. Zdrowa przekąska na każdy dzień
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masz ochotę na ciekawą przekąskę albo zdrowy deser? Te owsiane kwadraty z pistacjami sprawdzą się idealnie. Prosty i pyszny sposób na coś pysznego. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by móc rozkoszować się tymi pysznymi przekąskami.

Szybka i prosta przekąska. Kwadraciki owsiane z pistacjami to hit

Zdrowa, szybka i pyszna przekąska, która sprawdzi się jako drugie śniadanie, dodatek do kawy czy nawet jako energetyczny batonik. Kwadraty owsiane z pistacjami to idealny wybór na każdy dzień tygodnia. Nie tylko ze względu na smak, ale również jej wartości odżywcze.

Pistacje to świetny sposób na nadanie chrupkości i lekko orzechowego smaku. Poza tym jednak są zdrowe i bogate w tłuszcze, błonnik, białko i przeciwutleniacze. No i oczywiście nie da się ukryć, że smakują doskonale.

Płatki owsiane natomiast to prawdziwa must-have jeśli chodzi o zdrowe posiłki. Nie tylko zapewniają uczucie sytości, ale również nadadzą teksturę i strukturę naszym kwadratom. Jeśli chcemy możemy zamienić miód na syrop klonowy - oba te produkty nadadzą naszym kwadratom słodyczy i będą działały jako "klej".

Nasze kwadraciki możemy przechowywać nawet do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Bez problemu możemy je również mrozić. Samo przygotowanie ich jest szybkie i nie będziemy musieli nawet włączać piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 100 g niesolonych pistacji
  • 60 ml miodu
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Małą formę wykładamy papierem do pieczenie.
  • Rozgrzewamy patelnię i podprażamy płatki owsiane, aż się lekko zarumienią.
  • Przekładamy na talerz i to samo robimy z posiekanymi pistacjami.
  • W rondelku rozpuszczamy masło orzechowe, miód, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy.
  • W misce mieszamy płatki, pistacje i sól.
  • Powoli dodajemy mieszankę z masła orzechowego.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do formy i dokładnie dociskamy.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy naszą masę.
  • Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  • Kroimy w kwadraty.
W formie: Płatki owsiane
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej