Domowe batoniki owsiane z pistacjami. Zdrowa przekąska na każdy dzień
                  Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Masz ochotę na ciekawą przekąskę albo zdrowy deser? Te owsiane kwadraty z pistacjami sprawdzą się idealnie. Prosty i pyszny sposób na coś pysznego. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by móc rozkoszować się tymi pysznymi przekąskami.
Szybka i prosta przekąska. Kwadraciki owsiane z pistacjami to hit
Zdrowa, szybka i pyszna przekąska, która sprawdzi się jako drugie śniadanie, dodatek do kawy czy nawet jako energetyczny batonik. Kwadraty owsiane z pistacjami to idealny wybór na każdy dzień tygodnia. Nie tylko ze względu na smak, ale również jej wartości odżywcze.
Pistacje to świetny sposób na nadanie chrupkości i lekko orzechowego smaku. Poza tym jednak są zdrowe i bogate w tłuszcze, błonnik, białko i przeciwutleniacze. No i oczywiście nie da się ukryć, że smakują doskonale.
Płatki owsiane natomiast to prawdziwa must-have jeśli chodzi o zdrowe posiłki. Nie tylko zapewniają uczucie sytości, ale również nadadzą teksturę i strukturę naszym kwadratom. Jeśli chcemy możemy zamienić miód na syrop klonowy - oba te produkty nadadzą naszym kwadratom słodyczy i będą działały jako "klej".
Nasze kwadraciki możemy przechowywać nawet do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Bez problemu możemy je również mrozić. Samo przygotowanie ich jest szybkie i nie będziemy musieli nawet włączać piekarnika.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki płatków owsianych
 - 100 g niesolonych pistacji
 - 60 ml miodu
 - 4 łyżki masła orzechowego
 - 2 łyżki oleju kokosowego
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - szczypta soli
 - 50 g gorzkiej czekolady
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Małą formę wykładamy papierem do pieczenie.
 - Rozgrzewamy patelnię i podprażamy płatki owsiane, aż się lekko zarumienią.
 - Przekładamy na talerz i to samo robimy z posiekanymi pistacjami.
 - W rondelku rozpuszczamy masło orzechowe, miód, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy.
 - W misce mieszamy płatki, pistacje i sól.
 - Powoli dodajemy mieszankę z masła orzechowego.
 - Całość dokładnie mieszamy.
 - Masę przekładamy do formy i dokładnie dociskamy.
 - Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy naszą masę.
 - Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
 - Kroimy w kwadraty.