Do wigilijnego barszczu podaję te rożki. Są pyszne i o wiele łatwiejsze niż paszteciki czy krokiety
Dieta wegetariańska
Co można podać do wigilijnego barszczu czerwonego? Tradycyjnie serwuje się paszteciki, uszka lub krokiety. Dodatki te wymagają jednak sporo pracy i czasu. Dlatego z pomocą przychodzi ten prosty przepis. Znakomite rożki z ciasta francuskiego wypełnione farszem z kapusty kiszonej grzybów to kulinarny hit na wigilię i Boże Narodzenie. Poznajcie błyskawiczny przepis na pyszny i aromatyczny dodatek do barszczu czerwonego.
Z czego zrobić rożki do barszczu czerwonego?
Przygotowanie pysznych rożków na wigilię jest łatwe i szybkie. Lista składników jest krótka i obejmuje proste produkty. Czas przyrządzenia jest krótki ponieważ nie trzeba wyrabiać ciasta. Idealnie sprawdza się gotowe ciasto francuskie, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. W środku rożków ukryty jest aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Podkręca się go popularnymi przyprawami.
Jak zrobić rożki do barszczu czerwonego?
Przepis na smakowite i pełne grzybowego aromatu rożki z ciasta francuskiego jest łatwy. Przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. To ekspresowy dodatek do barszczu czerwonego, więc rożki idealnie sprawdzą się na wigilijną kolację. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Resztę pracy wykona piekarnik.
Jak zrobić domowe rożki z kapustą kiszoną i grzybami do czerwonego barszczyku? Wystarczy postępować według tego przepisu, a wyśmienity dodatek do wigilijnej kolacji uda się i zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje.
- 1. krok – zmielenie suszonych grzybów
- 2. krok – podsmażenie cebuli, kapusty kiszonej i grzybów wraz z przyprawami
- 3. krok – pokrojenie ciasta francuskiego, nałożenie farszu i złożenie rożków
- 4. krok – upieczenie rożków z kapustą i grzybami w piekarniku
Jak podawać rożki z kapustą i grzybami?
Pyszne i chrupiące rożki, które robi się z ciasta francuskiego i faszeruje kapustą kiszoną oraz suszonymi grzybami to rewelacyjny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie zastąpią paszteciki, uszka czy krokiety. Stanowią także smaczną przekąskę. Można podawać je podczas kolejnych dni świąt Bożego Narodzenia. Na pewno zrobią wrażenie na rodzinie.
Przed pieczeniem rożki z kapustą i grzybami smaruje się roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można je posypać niebieskim lub białym makiem, który podkręci smak przekąski. Sprawdzi się też biały i czarny sezam lub aromatyczna czarnuszka.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta kminku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zmielić na proszek.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i poszatkować.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż stanie się złota. Cały czas mieszać.
- Dodać kiszoną kapustę, zmielone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wymieszać i smażyć około 15 minut, często mieszając. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na równe kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję farszu. Złożyć na pół po przekątnej, tak aby powstały rożki.
- Rożki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
- Podawać na ciepło na wigilię i święta Bożego Narodzenia.