Do pracy zabierz ze sobą bowl z krewetkami. Proste danie, które zachwyca smakiem

Do pracy zabierz ze sobą bowl z krewetkami. Proste danie, które zachwyca smakiem
Autor: Shutterstock.com Do pracy zabierz ze sobą bowl z krewetkami. Proste danie, które zachwyca smakiem
łatwy
10 min
4

Dieta niskokaloryczna

Szybkie, proste i przepyszne. Bowl taco z krewetkami i warzywami to idealny pomysł na szybki lunch do pracy czy szkoły oraz na sycącą kolację. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Nie ma na co czekać i już można wyciągać składniki.

Prosty sposób na pyszny lunch. Bowl z krewetkami to hit

Bowle z krewetkami grillowanymi to wspaniały pomysł na prostą kolację czy lunch. Są szybkie w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Dzięki dużej ilości przypraw, krewetki wychodzą aromatyczne i głębokie w smaku.

To danie jest świetnym pomysłem dla każdego, kto nie ma za dużo czasu. W szczególności, że większość rzeczy można przygotować wcześniej. Krewetki mogą się marynować nawet całą noc, a ryż można bez problemu ugotować wcześniej. 

Danie to można przygotować na wiele różnych sposobów, eksperymentujmy z sosami, dodatkami i sposobami przygotowania ryżu - ograniczna nas tylko wyobraźnia i to, na co mamy ochotę.

Bowla można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno - wszystkie opcje będą niesamowicie smakować. Te bowle są bardzo sycące i przede wszystkim smaczne. Jeśli chcemy możemy krewetki przygotować również na tradycyjnym grillu. Możemy dodać więcej pikanterii do dania lub zabrać się za przygotowanie salsy. To danie jest naprawdę uniwersalne i sprawdzi się w wielu różnych wersjach.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka kminu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 400 g krewetek obranych
  • olej
  • 1 puszka fasoli
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 awokado
  • pęczek rzodkiewek
  • jalapeno
  • 200 g ryżu
  • 0,5 cebuli
  • 100 g fety
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy paprykę, kmin, sól i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • Krewetki dokładnie oczyszczamy.
  • Przekładamy do miski z przyprawami i dodajemy łyżkę oleju.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
  • Krewetki smażymy na patelni grillowej.
  • Przygotowujemy sos mieszając jogurt, posiekany czosnek i sok z cytryny.
  • Gotujemy ryż.
  • Do bowli nakładamy ryż, krewetki, pokrojone warzywa i wszystko polewamy sosem.
Kasza jaglana z malinami i pistacjami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej