Do pracy zabierz ze sobą bowl z krewetkami. Proste danie, które zachwyca smakiem

Dieta niskokaloryczna
Szybkie, proste i przepyszne. Bowl taco z krewetkami i warzywami to idealny pomysł na szybki lunch do pracy czy szkoły oraz na sycącą kolację. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Nie ma na co czekać i już można wyciągać składniki.
Prosty sposób na pyszny lunch. Bowl z krewetkami to hit
Bowle z krewetkami grillowanymi to wspaniały pomysł na prostą kolację czy lunch. Są szybkie w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Dzięki dużej ilości przypraw, krewetki wychodzą aromatyczne i głębokie w smaku.
To danie jest świetnym pomysłem dla każdego, kto nie ma za dużo czasu. W szczególności, że większość rzeczy można przygotować wcześniej. Krewetki mogą się marynować nawet całą noc, a ryż można bez problemu ugotować wcześniej.
Danie to można przygotować na wiele różnych sposobów, eksperymentujmy z sosami, dodatkami i sposobami przygotowania ryżu - ograniczna nas tylko wyobraźnia i to, na co mamy ochotę.
Bowla można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno - wszystkie opcje będą niesamowicie smakować. Te bowle są bardzo sycące i przede wszystkim smaczne. Jeśli chcemy możemy krewetki przygotować również na tradycyjnym grillu. Możemy dodać więcej pikanterii do dania lub zabrać się za przygotowanie salsy. To danie jest naprawdę uniwersalne i sprawdzi się w wielu różnych wersjach.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka kminu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 400 g krewetek obranych
- olej
- 1 puszka fasoli
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 awokado
- pęczek rzodkiewek
- jalapeno
- 200 g ryżu
- 0,5 cebuli
- 100 g fety
- 100 ml jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy paprykę, kmin, sól i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Krewetki dokładnie oczyszczamy.
- Przekładamy do miski z przyprawami i dodajemy łyżkę oleju.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
- Krewetki smażymy na patelni grillowej.
- Przygotowujemy sos mieszając jogurt, posiekany czosnek i sok z cytryny.
- Gotujemy ryż.
- Do bowli nakładamy ryż, krewetki, pokrojone warzywa i wszystko polewamy sosem.