Cukinię smażę na patelni i podaję z tym sosem. Każdy prosi o dokładkę

smażona cukinia
Autor: Shutterstock To najlepszy przepis na smażoną cukinię. Sekretem jej smaku jest ten sos.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co dobrego można zrobić z cukinii? Najlepszą odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym przepisie. Pyszna i aromatyczna smażona cukinia to pomysł na smaczną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a lista składników obejmuje tylko kilka niedrogich produktów. Oto prosty przepis na wyśmienitą smażoną cukinię.

Czy cukinię solimy przed smażeniem?

Przyrządzając cukinię według tego sprawdzonego przepisu, plastry należy delikatnie posolić i odstawić na pół godziny. W tym czasie cukinia stanie się miękka i puści wodę, z której składa się w 95 proc. Dzięki temu prostemu patentowi plastry cukinii szybciej się usmażą i pozostaną jędrne w środku.

Jak się robi cukinię na patelni?

Przepis na pyszną smażoną na patelni cukinię nie jest skomplikowany. Składa się z kilku banalnie łatwych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Z przyrządzeniem cukinii według tego przepisu poradzą sobie nawet ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w domowym gotowaniu.

Idealnym dodatkiem do smażonej cukinii jest pyszny sos na ciepło. Przygotowuje się go z koperku, natki pietruszki i czosnku. Składniki wystarczy doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie podsmażyć na patelni, na której smażyła się cukinia.

Jak więc zrobić smażoną cukinię? To proste, ale pełne smaku i aromatu danie uda się już za pierwszym razem. Plastry cukinii można usmażyć na zwykłej patelni lub grillowej.

  • 1. krok – pokrojenie i zasolenie cukinii
  • 2. krok – przygotowanie ziołowego sosu
  • 3. krok – odciśnięcie cukinii z wody, doprawienie jej i usmażenie na patelni
  • 4. krok – podsmażenie ziołowego sosu
  • 5. krok – ułożenie cukinii na talerzu i udekorowanie jej ziołowym sosem

Z czym można jeść smażona cukinię?

Wyjątkowo smaczna i aromatyczna cukinia smażona na patelni podana z dodatkiem ziołowego sosu na ciepło to propozycja na pyszne małe danie. Świetnie smakuje sama w towarzystwie kromek chleba lub chrupiącej bagietki. Smażona cukinia sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego. Smakowicie komponuje się z potrawami mięsnymi i rybami. Tak przyrządzoną cukinię można wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. Smażona cukinia jest lekka i bez wyrzutów sumienia można wcinać ją na diecie odchudzającej.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą cukinie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Plastry ułożyć obok siebie na desce i lekko posolić. Odstawić na 30 minut.
  • Do miseczki wsypać koperek i natkę pietruszki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody i doprawić słodką papryką.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej plastry cukinii, aż zaczną się rumienić. Usmażoną cukinię przełożyć na deskę.
  • Na tej samej patelni podsmażyć zioła z czosnkiem, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki.
  • Cukinię ułożyć na talerzu. Wierzch udekorować smażonymi ziołami z czosnkiem.
  • Podawać jako samodzielne danie z pieczywem, dodatek do obiadu lub przekąskę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej