Co roku na sylwestra robię pyszne roladki z łososia. Sekretem ich smaku jest to wyborne nadzienie

roladki z wędzonego łososia
Autor: Shutterstock Weź wędzonego łososia i kremowy serek. W kilka minut zrobisz elegancką przekąskę na sylwestra.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Co można zrobić z wędzonego łososia w plastrach? Jeżeli się nad tym zastanawiacie, odpowiedź znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Proste, ale niezwykle efektowne roladki w wędzonego łososia w plastrach wypełnione wybornym serkiem to hit każdej imprezy. Warto przyrządzić je na sylwestra. Poznajcie łatwy i ekspresowy przepis na znakomite roladki z łososia.

Jaki serek do łososia wędzonego?

Roladki z łososia wędzonego są pyszne. W ich środku kryje się smakowite nadzienie, które robi się błyskawicznie. Najlepszy farsz przygotowuje się z serka kremowego typu Almette. Ten rodzaj serka wyróżnia się gęstą konsystencją i delikatnym smakiem. Wystarczy podkręcić go tartym chrzanem, który nada nieco ostrości, oraz posiekanym koperkiem. Serek do roladek z łososia doprawia się jedynie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Nadzienie z kremowego serka do roladek z łososia można wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą jego smak. Zamiast koperku można wykorzystać natkę pietruszki lub szczypiorek. Smak serka podkręci także czosnek i suszone zioła. Do serka można dodać również szczyptę mielonego chili lub curry.

Jak zrobić roladki z łososia wędzonego?

Przepis na tę elegancką przekąskę nie jest trudny i nie wymaga wiele godzin w kuchni. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Roladki z łososia warto jednak przygotować wcześniej, ponieważ należy je schłodzić w lodówce i tak podawać. Wszystkie składniki, które niezbędne są do przygotowania roladek z wędzonego łososia z kremowym serkiem, można kupić w wielu sklepach przez cały rok.

Jak więc przygotować znakomite roladki z wędzonego łososia, które zachwycą pięknym wyglądem i oczarują rewelacyjnym smakiem? To łatwa i szybka przekąska na dwa kęsy.

  • 1. krok – przygotowanie nadzienia z kremowego serka
  • 2. krok – nałożenie serka na plastry wędzonego łososia i zwinięcie w roladkę
  • 3. krok – schłodzenie roladek z wędzonego łososia w lodówce

Jak podawać roladki z łososia wędzonego?

Pyszne i efektowne roladki przygotowane z plastrów wędzonego łososia to uniwersalna przekąska na zimno, która świetnie sprawdzi się podczas imprez w domu. To dobra propozycja na sylwestra i spotkania towarzyskie w karnawale. Łososiowe roladki najpierw oczarują pięknym wyglądem, a po chwili zachwycą doskonałym smakiem. Każdy kto ich spróbuje, będzie zachwycony wybornym smakiem.

Doskonałe pod każdym względem roladki z łososia z kremowym serkiem można podać na półmisku lub większym talerzu na sałacie lub rukoli. Gotowe roladki warto spiąć ozdobnymi wykałaczkami lub związać szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

  • 8 plastrów wędzonego łososia
  • 150 g kremowego serka
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kremowy serek przełożyć do miseczki. Dodać chrzan i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się w jednolitą pastę.
  • Plastry łososia rozłożyć na desce. Za pomocą łyżeczki nakładać porcje nadzienia i zawijać w roladkę.
  • Gotowe roladki związać szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką. Ułożyć na półmisku lub talerzu. Wstawić do lodówki.
  • Podawać z plasterkami cytryny jako przystawkę lub przekąskę na imprezie.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej