Co roku na sylwestra robię pyszne roladki z łososia. Sekretem ich smaku jest to wyborne nadzienie
Dieta bezglutenowa
Co można zrobić z wędzonego łososia w plastrach? Jeżeli się nad tym zastanawiacie, odpowiedź znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Proste, ale niezwykle efektowne roladki w wędzonego łososia w plastrach wypełnione wybornym serkiem to hit każdej imprezy. Warto przyrządzić je na sylwestra. Poznajcie łatwy i ekspresowy przepis na znakomite roladki z łososia.
Jaki serek do łososia wędzonego?
Roladki z łososia wędzonego są pyszne. W ich środku kryje się smakowite nadzienie, które robi się błyskawicznie. Najlepszy farsz przygotowuje się z serka kremowego typu Almette. Ten rodzaj serka wyróżnia się gęstą konsystencją i delikatnym smakiem. Wystarczy podkręcić go tartym chrzanem, który nada nieco ostrości, oraz posiekanym koperkiem. Serek do roladek z łososia doprawia się jedynie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Nadzienie z kremowego serka do roladek z łososia można wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą jego smak. Zamiast koperku można wykorzystać natkę pietruszki lub szczypiorek. Smak serka podkręci także czosnek i suszone zioła. Do serka można dodać również szczyptę mielonego chili lub curry.
Jak zrobić roladki z łososia wędzonego?
Przepis na tę elegancką przekąskę nie jest trudny i nie wymaga wiele godzin w kuchni. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Roladki z łososia warto jednak przygotować wcześniej, ponieważ należy je schłodzić w lodówce i tak podawać. Wszystkie składniki, które niezbędne są do przygotowania roladek z wędzonego łososia z kremowym serkiem, można kupić w wielu sklepach przez cały rok.
Jak więc przygotować znakomite roladki z wędzonego łososia, które zachwycą pięknym wyglądem i oczarują rewelacyjnym smakiem? To łatwa i szybka przekąska na dwa kęsy.
- 1. krok – przygotowanie nadzienia z kremowego serka
- 2. krok – nałożenie serka na plastry wędzonego łososia i zwinięcie w roladkę
- 3. krok – schłodzenie roladek z wędzonego łososia w lodówce
Jak podawać roladki z łososia wędzonego?
Pyszne i efektowne roladki przygotowane z plastrów wędzonego łososia to uniwersalna przekąska na zimno, która świetnie sprawdzi się podczas imprez w domu. To dobra propozycja na sylwestra i spotkania towarzyskie w karnawale. Łososiowe roladki najpierw oczarują pięknym wyglądem, a po chwili zachwycą doskonałym smakiem. Każdy kto ich spróbuje, będzie zachwycony wybornym smakiem.
Doskonałe pod każdym względem roladki z łososia z kremowym serkiem można podać na półmisku lub większym talerzu na sałacie lub rukoli. Gotowe roladki warto spiąć ozdobnymi wykałaczkami lub związać szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
- 8 plastrów wędzonego łososia
- 150 g kremowego serka
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kremowy serek przełożyć do miseczki. Dodać chrzan i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się w jednolitą pastę.
- Plastry łososia rozłożyć na desce. Za pomocą łyżeczki nakładać porcje nadzienia i zawijać w roladkę.
- Gotowe roladki związać szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką. Ułożyć na półmisku lub talerzu. Wstawić do lodówki.
- Podawać z plasterkami cytryny jako przystawkę lub przekąskę na imprezie.