Chrupiące zapiekanki z tym aksamitnym sosem robię jak Ewa Wachowicz. Jej przepis nie ma sobie równych

Każdy przepis Ewy Wachowicz to strzał w dziesiątkę. Nie inaczej jest z nową recepturą. Wyśmienite i chrupiące zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami już stały się hitem internetu. Są pyszne i aromatyczne, a ich uzupełnieniem jest nieoczywisty sos. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi znakomite zapiekanki i z jakim sosem je podaje.
Z czego Ewa Wachowicz robi zapiekanki?
Miss Polski od lat prezentuje w programach telewizyjnych i mediach społecznościowych swoje sprawdzone przepisy. Cieszą się dużą popularnością, ponieważ są proste i zawsze się udają. Najnowszy przepis Ewy Wachowicz również od razu stał się hitem. Jej zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami urzekają łatwością przygotowania i obłędnym smakiem. Ich sekretem jest jeden dodatek. Zamiast ketchupu czy musztardy Ewa podaje je z aksamitnym sosem holenderskim.
Z czego Ewa Wachowicz robi chrupiące zapiekanki? Do przyrządzenia smakowitych zapiekanek autorka programu „Ewa gotuje” wykorzystuje tylko kilka składników. Lista produktów nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki do zapiekanek, a druga zawiera produkty potrzebne do przygotowania domowego sosu holenderskiego.
- składniki do zapiekanek – bagietki, pieczarki, kiełbasa, cebula, masło klarowane, żółty ser, przyprawy
- składniki do sosu holenderskiego – masło, żółtka, sok z cytryny, przyprawy
Jak Ewa Wachowicz robi zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami?
Przepis Ewy Wachowicz na pyszne zapiekanki wzbogacone kiełbasą i pieczarkami jest łatwy i w miarę szybki. Czynności nie są skomplikowane. Każdy poradzi sobie z przyrządzeniem tego wybornego domowego fast foodu. To dobry przepis dla początkujących i zabieganych.
Jak więc zrobić pełne smakowitych dodatków zapiekanki według przepisu Ewy Wachowicz? To łatwe zadanie, które nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – przygotowanie sosu holenderskiego
- 2. krok – podpieczenie bagietek
- 3. krok – przygotowanie pieczarkowego farszu
- 4. krok – ułożenie zapiekanek
- 5. krok – podpieczenie zapiekanek w piekarniku
Jak Ewa Wachowicz podaje zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami?
Domowe zapiekanki Ewy Wachowicz z dodatkiem pieczarek i kiełbasy, które podaje z sosem holenderskim, to pomysł na obiad lub kolację czy smakowitą przekąskę. Sprawdzą się na imprezie podane w formie przystawki na ciepło. Świetnie smakują z domowym sosem holenderskim, który idealnie komponuje się z aromatycznym farszem z pieczarek i kiełbasy. Przed podaniem zapiekanki warto posypać posiekanym szczypiorkiem, który nada przyjemną nutę świeżości.
SKŁADNIKI
- zapiekanki:
- 2 bagietki
- 500 g pieczarek
- 200 g kiełbasy drobiowej
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- sól, pieprz
- masło klarowane
- posiekany szczypiorek
Sos holenderski:- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta estragonu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos holenderki. Do rondelka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło i roztopić je. Zagotować i odstawić na kilka chwil, a następnie przelać przez drobne sitko.
- Do miski przełożyć żółtka i wlać sok z cytryny. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i ubić na puch. Powoli wlewać masło i ubijać, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy. Doprawić solą i pieprzem.
- Bagietki przekroić na pół wzdłuż. Posmarować masłem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec kilka minut, aż staną się chrupiące.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte na tarce pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
- Na podpieczonych bagietkach ułożyć plastry kiełbasy i podsmażone pieczarki z cebulą. Posypać startym na tarce żółtym serem.
- Blachę wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się roztopi.
- Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem i z sosem holenderskim.