Chrupiące brokuły z piekarnika. Z tym oryginalnym sosem smakują rewelacyjnie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Chrupiące brokuły z piekarnika to propozycja na lekką i zdrową przekąskę. Pysznie smakują z sosem, którego głównym składnikiem jest nieoczywisty produkt. Przepis na pieczone brokuły nie jest skomplikowany, a czas przygotowania jest dość szybki. Oto prosty przepis na smaczną przekąskę, czyli chrupiące brokuły z piekarnika.
Chrupiące brokuły z piekarnika – składniki
Na liście składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia tej smacznej i zdrowej przekąski z brokułami w roli głównej, znajdują się proste produkty. Pyszny smak brokuły zawdzięczają marynacie z oliwy z oliwek i przypraw. Smak podkręcają więc wędzona papryka, czosnek i oregano. Uzupełnieniem jest starty ser parmezan.
Upieczone brokuły podaje się z oryginalnym sosem. Głównym składnikiem jest biała fasola oraz oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda i czosnek. Z tym dodatkiem pieczone chrupiące brokuły smakują wybornie.
Jak zrobić chrupiące brokuły z piekarnika?
Przepis na chrupiące brokuły z piekarnika jest prosty i szybki. Pierwszym krokiem jest ugotowanie różyczek brokuła. Po odcedzeniu i ostygnięciu, trzeba je dodatkowo osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie układa się je na blasze do pieczenia i skrapia oliwą z oliwek z przyprawami, a także posypuje się startym parmezanem. Brokuły z piekarnika świetnie smakują z zamiennikami włoskiego parmezanu. Pozostaje już tylko upieczenie brokuł i przyrządzenie sosu. Białą fasolę miksuje się na gładko z dodatkiem pozostałych składników.
Kiedy podawać chrupiące brokuły z piekarnika?
Brokuły z piekarnika to pomysł na zdrową przekąskę lub kolację na ciepło. Sprawdzą się także jako przystawka przed obiadem czy jedno z dań na imprezie. Dzięki temu, że składniki są dostępne bez względu na porę roku, chrupiące brokuły można robić na okrągło. Będą smakować zawsze i każdemu. To danie zawróci w kubkach smakowych nawet tym, którzy omijają brokuły szerokim łukiem.
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
Sos:- 1 szklanka białej fasoli w zalewie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł pokroić na różyczki i gotować we wrzącej i osolonej wodzie około 8 minut. Odcedzić i odstawić. Po ostygnięciu osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miseczki przelać oliwę z oliwek i wymieszać z wędzoną papryką, czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem. Skropić brokuły i posypać parmezanem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
- Kiedy brokuły się pieką, przygotować sos. Fasolę zmiksować z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Upieczone brokuły wyjąć z piekarnika i podawać od razu z sosem.