Chlebek z brie, żurawiną i miodem. Idealny nie tylko na świąteczną przekąskę

Dieta wegetariańska
Idealny na śniadanie, kolację czy spotkania świąteczne. Ten chlebek jest nie tylko dziecinnie prosty do przygotowania, ale przy okazji niezwykle smaczny i wygląda imponująco. Do przygotowania go wystarczy kilka składników. Efekt będzie zniewalający.
Idealny do dzielenia się. Ten chlebek zachwyca
Chlebek do rwania z żurawiną i brie to idealny sposób na ugoszczenie ludzi lub na świąteczną przekąskę. To danie łączy ze sobą najróżniejsze smaki i tekstury. Mamy tu chrupiący chleb, kremowy ser, słodko-kwaśną żurawinę i aromatyczne masło czosnkowe. Jest to więc prawdziwa uczta dla podniebienia.
Jego przygotowanie nie wymaga od nas żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, a bez wątpienia przygotowany będzie prezentował się niezwykle efektownie. Dzięki temu jest wręcz idealnym daniem do podania dla większej liczby osób. Zwłaszcza że jest świetny do dzielenia się - to w końcu jego główny zamysł.
Rób jak uważasz. Zmieniaj przepis do woli
Sam przepis jest mocno elastyczny. Można dodać swoje ulubione składniki, jak na przykład inne sery - świetnie sprawdzą się camembert i cheddar - czy chociażby świeże zioła.
Ważne jest jednak wybranie odpowiedniego chleba. Najlepiej sprawdzą się bochenki z chrupiącą skórką, jak chleb na zakwasieczy ciabatta. Unikać powinniśmy chleba tostowego, jest on bowiem zbyt miękki. Nie powinniśmy również żałować sera - im więcej, tym lepiej.
SKŁADNIKI
- 1 okrągły bochenek chleba
- 200 g sera Brie
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 2 łyżki miodu
- 50 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Chleb nacinamy w kratkę, tworząc kwadraty - uważajmy, by nie przeciąć go do końca! Powinien trzymać się w całości.
- Ser brei kroimy w cienkie plasterki i wkładamy między nacięcia w chlebie.
- Masło roztapiamy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek.
- Masłem czosnkowym polewamy nasz bochenek.
- Żurawinę i orzechy upychamy w nacięciach.
- Chleb zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut.
- Folię zdejmujemy i pieczemy około 10 minut.
- Po wyjęciu chleba skraplamy całość miodem.