Chlebek z brie, żurawiną i miodem. Idealny nie tylko na świąteczną przekąskę

2025-03-18 11:18

Idealny na śniadanie, kolację czy spotkania świąteczne. Ten chlebek jest nie tylko dziecinnie prosty do przygotowania, ale przy okazji niezwykle smaczny i wygląda imponująco. Do przygotowania go wystarczy kilka składników. Efekt będzie zniewalający.

Chlebek z brie, żurawiną i miodem. Idealny nie tylko na świąteczną przekąskę

i

Autor: Shutterstock.com Chlebek z brie, żurawiną i miodem. Idealny nie tylko na świąteczną przekąskę
łatwy
15 min
10

Dieta wegetariańska

Idealny do dzielenia się. Ten chlebek zachwyca

Chlebek do rwania z żurawiną i brie to idealny sposób na ugoszczenie ludzi lub na świąteczną przekąskę. To danie łączy ze sobą najróżniejsze smaki i tekstury. Mamy tu chrupiący chleb, kremowy ser, słodko-kwaśną żurawinę i aromatyczne masło czosnkowe. Jest to więc prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jego przygotowanie nie wymaga od nas żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, a bez wątpienia przygotowany będzie prezentował się niezwykle efektownie. Dzięki temu jest wręcz idealnym daniem do podania dla większej liczby osób. Zwłaszcza że jest świetny do dzielenia się - to w końcu jego główny zamysł.

Rób jak uważasz. Zmieniaj przepis do woli

Sam przepis jest mocno elastyczny. Można dodać swoje ulubione składniki, jak na przykład inne sery - świetnie sprawdzą się camembert i cheddar - czy chociażby świeże zioła. 

Ważne jest jednak wybranie odpowiedniego chleba. Najlepiej sprawdzą się  bochenki z chrupiącą skórką, jak chleb na zakwasieczy ciabatta. Unikać powinniśmy chleba tostowego, jest on bowiem zbyt miękki. Nie powinniśmy również żałować sera  - im więcej, tym lepiej.

SKŁADNIKI

  • 1 okrągły bochenek chleba
  • 200 g sera Brie
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g orzechów włoskich (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Chleb nacinamy w kratkę, tworząc kwadraty - uważajmy, by nie przeciąć go do końca! Powinien trzymać się w całości.
  • Ser brei kroimy w cienkie plasterki i wkładamy między nacięcia w chlebie.
  • Masło roztapiamy.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek.
  • Masłem czosnkowym polewamy nasz bochenek.
  • Żurawinę i orzechy upychamy w nacięciach.
  • Chleb zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut.
  • Folię zdejmujemy i pieczemy około 10 minut.
  • Po wyjęciu chleba skraplamy całość miodem.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...