Chlebek z brie, żurawiną i miodem. Idealny nie tylko na świąteczną przekąskę

Chlebek z brie, żurawiną i miodem. Idealny nie tylko na świąteczną przekąskę
Autor: Shutterstock.com Chlebek z brie, żurawiną i miodem. Idealny nie tylko na świąteczną przekąskę
łatwy
15 min
10

Dieta wegetariańska

Idealny na śniadanie, kolację czy spotkania świąteczne. Ten chlebek jest nie tylko dziecinnie prosty do przygotowania, ale przy okazji niezwykle smaczny i wygląda imponująco. Do przygotowania go wystarczy kilka składników. Efekt będzie zniewalający.

Idealny do dzielenia się. Ten chlebek zachwyca

Chlebek do rwania z żurawiną i brie to idealny sposób na ugoszczenie ludzi lub na świąteczną przekąskę. To danie łączy ze sobą najróżniejsze smaki i tekstury. Mamy tu chrupiący chleb, kremowy ser, słodko-kwaśną żurawinę i aromatyczne masło czosnkowe. Jest to więc prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jego przygotowanie nie wymaga od nas żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, a bez wątpienia przygotowany będzie prezentował się niezwykle efektownie. Dzięki temu jest wręcz idealnym daniem do podania dla większej liczby osób. Zwłaszcza że jest świetny do dzielenia się - to w końcu jego główny zamysł.

Rób jak uważasz. Zmieniaj przepis do woli

Sam przepis jest mocno elastyczny. Można dodać swoje ulubione składniki, jak na przykład inne sery - świetnie sprawdzą się camembert i cheddar - czy chociażby świeże zioła. 

Ważne jest jednak wybranie odpowiedniego chleba. Najlepiej sprawdzą się  bochenki z chrupiącą skórką, jak chleb na zakwasieczy ciabatta. Unikać powinniśmy chleba tostowego, jest on bowiem zbyt miękki. Nie powinniśmy również żałować sera  - im więcej, tym lepiej.

SKŁADNIKI

  • 1 okrągły bochenek chleba
  • 200 g sera Brie
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g orzechów włoskich (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Chleb nacinamy w kratkę, tworząc kwadraty - uważajmy, by nie przeciąć go do końca! Powinien trzymać się w całości.
  • Ser brei kroimy w cienkie plasterki i wkładamy między nacięcia w chlebie.
  • Masło roztapiamy.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek.
  • Masłem czosnkowym polewamy nasz bochenek.
  • Żurawinę i orzechy upychamy w nacięciach.
  • Chleb zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut.
  • Folię zdejmujemy i pieczemy około 10 minut.
  • Po wyjęciu chleba skraplamy całość miodem.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej