Chleb faszerowany. Wyborna przekąska nie tylko dla smakoszy

chleb faszerowany
Autor: Shutterstock Sekretem smaku chleba faszerowanego są pyszne dodatki.
łatwy
60 min
12

Chociaż wygląda jak zwykły chleb, w środku tego wypieku kryje się kilka niespodzianek. Pyszny chleb faszerowany to pomysł na wytrawną przekąskę, która sprawdzi się na różne okazje. Smakuje wybornie i zachwyci każde podniebienie. Przygotowanie nie jest trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis na chlebek faszerowany jest wyjątkowo prosty i robi się go błyskawicznie. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten sprawdzony przepis.

Z czego zrobić chleb faszerowany?

Do przygotowania pysznego domowego chleba z wytrawnymi dodatkami potrzebne są składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie i na bazarze bez względu na porę roku. Chleb faszerowany można zrobić przy okazji porządków w lodówce. Warto wykorzystać resztki produktów, które zalegają na półkach. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Aby upiec w domu chleb faszerowany, należy przygotować takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • śmietana
  • jajka
  • proszek do pieczenia
  • starty ser żółty
  • boczek
  • warzywa – czerwona papryka, dymka, szpinak
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić chleb faszerowany?

Przepis na wyborny chleb faszerowany boczkiem i warzywami nie jest trudny. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ciasto jest gotowe w kwadrans. Chlebek piecze się w piekarniku. Czas pieczenia wynosi około 40 minut. W tym czasie chlebek urośnie i stanie się puszysty.

Jak więc upiec domowy chleb faszerowany? Przepis składa się z kilku kroków.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta na chleb
  • 2. krok – wymieszanie ciasta z boczkiem i warzywami
  • 3. krok – upieczenie chleba faszerowanego w piekarniku

Jak podawać chleb faszerowany?

Pyszny i aromatyczny chleb faszerowany serem i boczkiem z dodatkiem kolorowych warzyw to propozycja, która sprawdzi się zawsze. Każdy będzie pod wrażeniem. Najpierw chlebek zachwyci wyglądem, a po chwili oczaruje wybornym smakiem. Dzięki temu, że przygotowanie i pieczenie są tak szybie, chlebek można zrobić nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości.

Chleb faszerowany to pomysł na pyszną i efektowną przekąskę. Można serwować go na różne imprezy czy spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przystawka przed obiadem. Kromki pysznego domowego chleba z dodatkiem boczku, sera i warzyw to pomysł na śniadanie. Pysznie smakują z wędliną czy twarożkiem.

SKŁADNIKI

  • 200 g śmietany 18%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 plastry boczku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pęczek dymki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g świeżego szpinaku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem. Ubić, a następnie stopniowo wysypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, aby powstało elastyczne ciasto.
  • Do ciasta dodać starty ser (odłożyć 1 łyżkę do posypania), pokrojony w kostkę boczek, posiekany szpinak i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz dymkę. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako przekąskę.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej