Chleb faszerowany. Wyborna przekąska nie tylko dla smakoszy
Chociaż wygląda jak zwykły chleb, w środku tego wypieku kryje się kilka niespodzianek. Pyszny chleb faszerowany to pomysł na wytrawną przekąskę, która sprawdzi się na różne okazje. Smakuje wybornie i zachwyci każde podniebienie. Przygotowanie nie jest trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis na chlebek faszerowany jest wyjątkowo prosty i robi się go błyskawicznie. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten sprawdzony przepis.
Z czego zrobić chleb faszerowany?
Do przygotowania pysznego domowego chleba z wytrawnymi dodatkami potrzebne są składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie i na bazarze bez względu na porę roku. Chleb faszerowany można zrobić przy okazji porządków w lodówce. Warto wykorzystać resztki produktów, które zalegają na półkach. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Aby upiec w domu chleb faszerowany, należy przygotować takie produkty jak:
- mąka pszenna
- śmietana
- jajka
- proszek do pieczenia
- starty ser żółty
- boczek
- warzywa – czerwona papryka, dymka, szpinak
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić chleb faszerowany?
Przepis na wyborny chleb faszerowany boczkiem i warzywami nie jest trudny. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ciasto jest gotowe w kwadrans. Chlebek piecze się w piekarniku. Czas pieczenia wynosi około 40 minut. W tym czasie chlebek urośnie i stanie się puszysty.
Jak więc upiec domowy chleb faszerowany? Przepis składa się z kilku kroków.
- 1. krok – przygotowanie ciasta na chleb
- 2. krok – wymieszanie ciasta z boczkiem i warzywami
- 3. krok – upieczenie chleba faszerowanego w piekarniku
Jak podawać chleb faszerowany?
Pyszny i aromatyczny chleb faszerowany serem i boczkiem z dodatkiem kolorowych warzyw to propozycja, która sprawdzi się zawsze. Każdy będzie pod wrażeniem. Najpierw chlebek zachwyci wyglądem, a po chwili oczaruje wybornym smakiem. Dzięki temu, że przygotowanie i pieczenie są tak szybie, chlebek można zrobić nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości.
Chleb faszerowany to pomysł na pyszną i efektowną przekąskę. Można serwować go na różne imprezy czy spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przystawka przed obiadem. Kromki pysznego domowego chleba z dodatkiem boczku, sera i warzyw to pomysł na śniadanie. Pysznie smakują z wędliną czy twarożkiem.
SKŁADNIKI
- 200 g śmietany 18%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g startego żółtego sera
- 4 plastry boczku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pęczek dymki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g świeżego szpinaku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem. Ubić, a następnie stopniowo wysypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, aby powstało elastyczne ciasto.
- Do ciasta dodać starty ser (odłożyć 1 łyżkę do posypania), pokrojony w kostkę boczek, posiekany szpinak i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz dymkę. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać jako przekąskę.