Blenduję szpinak z tymi składnikami. Tę pełną smaku pastę kanapkową robię w kilka minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co można zrobić ze szpinaku na szybko? Pełen zdrowych składników odżywczych, witamin i minerałów szpinak jest warzywem, które idealnie sprawdza się w potrawach na ciepło i na zimno. Jednym z pomysłów na jego wykorzystanie jest szybka pasta kanapkowa. To pyszny dodatek do pieczywa i doskonała domowa przekąska. Oto prosty i ekspresowy przepis na domową pastę do chleba ze szpinakiem.
Co dodać do szpinaku, żeby był smaczny?
Świeże liście szpinaku są neutralne w smaku, ale zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na swój smak świetnie sprawdzają się w najróżniejszych potrawach mięsnych i wegetariańskich, na ciepło i na zimno. Mało kto wie, że szpinak można wykorzystać jako składnik domowej pasty kanapkowej. Wystarczy połączyć go z kilkoma prostymi składnikami, aby wyczarować obłędne smarowidło do chleba.
Lista składników, które niezbędne są do przygotowania domowej pasty kanapkowej, jest krótka i obejmuje tylko cztery artykuły spożywcze i dwie przyprawy, które każdy ma w domu. W co więc należy się zaopatrzyć, aby przyrządzić ten smakowity dodatek do pieczywa?
- świeży szpinak
- ugotowane na twardo jajka
- czosnek
- majonez
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę ze szpinaku?
Przepis na pyszną domową pastę do chleba ze szpinakiem jest łatwy i nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Jedynie jajka należy wcześniej ugotować i odstawić do ostygnięcia. Dzięki temu będą się łatwiej obierać i siekać. Do przygotowania smarowidła przyda się też blender, który połączy składniki w jednolitą pastę.
Jak więc przygotować pełną smaku i aromatu pastę z dodatkiem szpinaku? Przepis jest banalnie prosty, a przygotowanie szpinakowego smarowidła to sama przyjemność.
- 1. krok – posiekanie szpinaku i pozostałych składników
- 2. krok – doprawienie i zmiksowanie składników na gładką pastę
- 3. krok – przełożenie pasty kanapkowej ze szpinakiem do miseczki
Jak podawać pastę ze szpinaku?
Pasta ze szpinakiem jest znakomita i uniwersalna. Dzięki temu, że robi się ją tak łatwo i szybko, można ją wcinać przez cały rok. Sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie czy na kolacje. Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do chleba, bułeczek czy chrupiących tostów. Świetnie smakuje jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Można wykorzystać ją do przyrządzenia smakowitych roladek z tortilli. W każdej wersji pasta kanapkowa ze szpinakiem smakuje obłędnie i podbije niejedno podniebienie.
SKŁADNIKI
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 50 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć, osuszyć i posiekać.
- Dodać obrane i posiekane jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Składniki zmiksować na gładką pastę i przełożyć do miseczki.
- Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.