Biorę tę niedrogą konserwę rybną i kilka dodatków. Błyskawiczna pasta kanapkowa zachwyca smakiem

Dieta bezglutenowa
Makrela w pomidorach to jedna z najpopularniejszych konserw rybnych w naszym kraju. Mało kto wie, że można z niej przygotować smaczny dodatek do pieczywa. Pasta do smarowania z makreli w pomidorach z puszki jest pyszna i szybka, a kanapki z nią sycą na długo. Poznajcie prosty i szybki przepis na najlepszą pastę z makreli w pomidorach.
Co zrobić z makreli w pomidorach z puszki?
Puszki z makrelą w pomidorach można kupić w wielu sklepach. To pyszna i popularna konserwa rybna, którą można podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest pasta kanapkowa, na którą przepis znajdziecie poniżej. Głównym składnikiem jest makrela w pomidorach z puszki. Rybie towarzyszy kilka dodatków, takich jak ugotowane na twardo jajka, dymka i jogurt grecki. Smak pasty makrelowej podkręcają świeże zioła oraz dwie podstawowe przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić pastę rybną z makreli z puszki?
Przygotowanie pasty z makreli w pomidorach z puszki jest dziecinnie łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Przepis składa się z kilku kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej i odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej się je obiera i sieka. Można też wykorzystać jajka na twardo, które zostały z poprzedniego śniadania czy po przygotowaniu innych dań.
Jak więc robi się pastę z makreli z puszki? Wybierając ten przepis, na pewno wszystko się uda, a pasta rybna będzie smakować wyśmienicie.
- 1. krok – posiekanie jajek
- 2. krok – połączenie jajek z rozdrobnioną makrelą w pomidorach i dymką
- 3. krok – wymieszanie pasty rybnej z jogurtem greckim i doprawianie
Jak podawać pastę z makreli w pomidorach?
Przepis na pełną smaku pastę z makreli w pomidorach dobrze jest od razu zapisać. Wystarczy przyrządzić ją raz, aby na stałe zagościła w domowym menu. Smarowidło jest pyszne, sycące i dodaje energii. Pasuje do każdego rodzaju pieczywa. Idealnie smakuje ze świeżą bagietką, chlebem z ziarnami czy chrupiącymi tostami. W takiej wersji można podawać ją na śniadanie lub kolację. Pasta z makreli w pomidorach z puszki sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Smacznie komponuje się ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, nachosami czy paluszkami grissini.
SKŁADNIKI
- 1 puszka makreli w pomidorach (170 g)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka obrać i drobno posiekać. Przełożyć do miseczki.
- Dodać rozdrobnioną makrelę w pomidorach i pokrojoną w drobną kostkę dymkę. Wymieszać.
- Dodać jogurt grecki i posiekane zioła. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu z ulubionym pieczywem na śniadanie lub kolację.