Biorę tę niedrogą konserwę rybną i kilka dodatków. Błyskawiczna pasta kanapkowa zachwyca smakiem

pasta z makreli w pomidorach
Autor: Shutterstock Z popularnej ryby w puszce zrób znakomitą pastę do chleba. Jest gotowa w 10 minut i zawsze smakuje.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Makrela w pomidorach to jedna z najpopularniejszych konserw rybnych w naszym kraju. Mało kto wie, że można z niej przygotować smaczny dodatek do pieczywa. Pasta do smarowania z makreli w pomidorach z puszki jest pyszna i szybka, a kanapki z nią sycą na długo. Poznajcie prosty i szybki przepis na najlepszą pastę z makreli w pomidorach.

Co zrobić z makreli w pomidorach z puszki?

Puszki z makrelą w pomidorach można kupić w wielu sklepach. To pyszna i popularna konserwa rybna, którą można podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest pasta kanapkowa, na którą przepis znajdziecie poniżej. Głównym składnikiem jest makrela w pomidorach z puszki. Rybie towarzyszy kilka dodatków, takich jak ugotowane na twardo jajka, dymka i jogurt grecki. Smak pasty makrelowej podkręcają świeże zioła oraz dwie podstawowe przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić pastę rybną z makreli z puszki?

Przygotowanie pasty z makreli w pomidorach z puszki jest dziecinnie łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Przepis składa się z kilku kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej i odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej się je obiera i sieka. Można też wykorzystać jajka na twardo, które zostały z poprzedniego śniadania czy po przygotowaniu innych dań.

Jak więc robi się pastę z makreli z puszki? Wybierając ten przepis, na pewno wszystko się uda, a pasta rybna będzie smakować wyśmienicie.

  • 1. krok – posiekanie jajek
  • 2. krok – połączenie jajek z rozdrobnioną makrelą w pomidorach i dymką
  • 3. krok – wymieszanie pasty rybnej z jogurtem greckim i doprawianie

Jak podawać pastę z makreli w pomidorach?

Przepis na pełną smaku pastę z makreli w pomidorach dobrze jest od razu zapisać. Wystarczy przyrządzić ją raz, aby na stałe zagościła w domowym menu. Smarowidło jest pyszne, sycące i dodaje energii. Pasuje do każdego rodzaju pieczywa. Idealnie smakuje ze świeżą bagietką, chlebem z ziarnami czy chrupiącymi tostami. W takiej wersji można podawać ją na śniadanie lub kolację. Pasta z makreli w pomidorach z puszki sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Smacznie komponuje się ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, nachosami czy paluszkami grissini.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka makreli w pomidorach (170 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka obrać i drobno posiekać. Przełożyć do miseczki.
  • Dodać rozdrobnioną makrelę w pomidorach i pokrojoną w drobną kostkę dymkę. Wymieszać.
  • Dodać jogurt grecki i posiekane zioła. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem na śniadanie lub kolację.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej