Biorę pół kilo pomidorków i te przyprawy. To najlepsza przekąska z piekarnika na każdą okazję

pieczone pomidorki koktajlowe
Autor: Shutterstock Z pomidorków koktajlowych zrobisz zjawiskową przekąskę. W wersji na ciepło smakują nieziemsko.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pomidorki koktajlowe są pyszne. Zwykle podaje się je na surowo i wykorzystuje jako dodatek do sałatek. Wystarczy kilka dodatków, aby wyczarować z nich znakomitą i efektowną przekąskę z piekarnika. Pieczone pomidorki koktajlowe prezentują się zjawiskowo i smakują obłędnie. Zobaczcie, jak i z czym upiec pomidorki koktajlowe w piekarniku.

Czy pomidorki koktajlowe można piec w piekarniku?

Pomidorki koktajlowe świetnie smakują na surowo, ale jeszcze lepsze są po upieczeniu w piekarniku. Pomidory w wersji mini idealnie nadają się do pieczenia w piekarniku. Dzięki tej prostej czynności zyskują jeszcze lepszy i głęboki smak. Nie tracą kształtu i jędrności. Dodatek oliwy z oliwek i pieczenie w niskiej temperaturze sprawiają, że pomidorki nie tracą większości witamin, minerałów i substancji odżywczych. Dodatkowo w czasie pieczenia pomidorów powstaje likopen. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który zwalcza wolne rodniki i zmniejsza ryzyko zachorowania na różne schorzenia.

Jak upiec pomidorki koktajlowe w piekarniku?

Przepis na pełne smaku i aromatu pieczone pomidorki koktajlowe jest dziecinnie prosty. Na liście składników jest tylko kilka łatwo dostępnych produktów, z czego ponad połowę stanowią przyprawy i zioła. Przygotowanie trwa kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Ile pieką się pomidorki w piekarniku? W tym łatwym przepisie na to wyśmienite małe danie mini pomidory piecze się przez godzinę w temperaturze 120 stopni C.

Jak zrobić pomidorki koktajlowe w piekarniku? Wystarczy wybrać ten przepis i zrobić te wyśmienite pomidorki tylko raz, aby na stałe zagościły w domowym menu.

  • 1. krok – pokrojenie i przełożenie do formy lub na blachę pomidorków koktajlowych
  • 2. krok – skropienie pomidorków oliwą z oliwek i doprawienie ziołami oraz przyprawami
  • 3. krok – upieczenie pomidorków koktajlowych w piekarniku

Jak podawać pieczone pomidorki koktajlowe?

Pomidorki koktajlowe z piekarnika przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu są daniem uniwersalnym, które można robić przez cały rok. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych potraw. Wybornie smakują z czosnkowymi grzankami i pasują do różnych serów. Pieczone małe pomidory pasują do potraw z makaronem w roli głównej i są doskonałym dodatkiem do dań kuchni włoskiej. Smacznie komponują się z mięsami i rybami.

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
  • Pomidorki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie do zapiekania.
  • Doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  • Między pomidorki włożyć gałązki tymianku.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej