Bez zawijania czy smażenia. Sajgonki gotowe w kilka minut

Bez zawijania czy smażenia. Sajgonki gotowe w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Bez zawijania czy smażenia. Sajgonki gotowe w kilka minut
łatwy
10 min
2

Bez zawijania i smażenia. Sajgonki w misce to idealny sposób na smaczną i zdrową wersję tradycyjnych sajgonek. To świetny sposób na smaczny obiad, kolację czy przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Warto wypróbować ten przepis na sajgonki w misce.

Alternatywna wersja sajgonek. Szybko i prosto

Klasyczne sajgonki, których nie będzie trzeba smażyć ani zawijać? Warto wypróbować do tego te sajgonki w misce. Są nie tylko równie smaczne co oryginalne, ale również zdrowsze. Wszystko dlatego, że nie smażymy ich na głębokim tłuszczu, a zamiast tego mamy w nich masę świeżych warzyw i lekki sok.

Ich przygotowanie jest o wiele szybsze i prostsze niż klasycznej wersji. Nie trzeba moczyć papieru ryżowego, ani go zawijać. Wystarczy pokroić warzywa, ugotować makaron, usmażyć wybrane białko i całość "złożyć do kupy".

Dodaj co chcesz. Przepis jest elastyczny

Jak już widać w przepisie, przygotowanie sajgonek w misce jest niezwykle elastyczne i można personalizować to danie do woli. Od wyboru białka zaczynając, a kończąc na dressingu. Sos można zamienić na przykład na gęsty sos orzechowy, który również wspaniale sprawdzi się w tym przepisie.

To naprawdę wspaniały sposób na pyszną przekąska, która nie zajmie nam dużo czasu. Wystarczy kilka kroków, by móc się rozkoszować tą wspaniale wyglądającą sałatką. Przygotuj ją na kolację, do grilla czy jako przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1/2 awokado
  • orzeszki ziemne prażone
  • do wyboru: tofu, krewetki, kurczak
  • sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Warzywa dokładanie myjemy i kroimy. Ogórka, paprykę i marchewkę w plastry, a awokado w plastry.
  • Nasze białko kroimy i smażymy.
  • W miscy układamy makaron, sałatę, warzywa i białki.
  • Wszystkie składniki do sosy dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Polewamy naszą sałatkę sosem i posypujemy orzeszkami.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej