Aromatyczne i chrupiące kuleczki ziemniaczane. Prosty przepis na dodatek do obiadu lub przekąskę
Dieta wegetariańska
Chrupiące kuleczki ziemniaczane to pyszna przekąska na ciepło lub dodatek do obiadu. Smakują wyśmienicie, ponieważ ich środek wypełniony jest puree ziemniaczanym z dodatkiem żółtego sera i czosnku. Przygotowanie jest nietrudne i nie zajmuje wiele czasu. Oto łatwy przepis na przyjemnie chrupiące kuleczki ziemniaczane.
Z czego zrobić kuleczki ziemniaczane?
Kuleczki ziemniaczane są chrupiące z zewnątrz, a ich środek jest kremowy i rozpływa się w ustach. Składają się z prostych i niedrogich produktów. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, doskonałą przekąskę można robić bez względu na pogodę. Co więc jest potrzebne do zrobienia chrupiących kuleczek ziemniaczanych?
Aby przyrządzić kuleczki ziemniaczane, należy przygotować:
- ziemniaki
- ser żółty
- mąkę pszenną
- jajko
- masło
- przyprawy – czosnek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić chrupiące kuleczki ziemniaczane?
Przepis na pyszne kuleczki z ziemniaków jest bardzo łatwy. Wystarczy postępować według niego krok po kroku, a smakowita przekąska uda się już za pierwszym razem.
Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków. Kiedy lekko ostygną, należy rozgnieść je za pomocą tłuczka lub praski. Następnie miesza się je ze startym żółtym serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, masłem i jajkiem. Po doprawieniu i wymieszaniu z masy ziemniaczanej formuje się kuleczki i obtacza kolejno w bułce tartej, roztrzepanych jajkach i jeszcze raz w bułce tartej.
Kuleczki ziemniaczane smaży się na patelni na oleju, aż staną się rumiane. Pyszną przekąskę można także upiec w piekarniku. Gotowe kuleczki układa się na blasze i piecze w 220 stopniach C przez 15 minut.
Jak podawać chrupiące kuleczki ziemniaczane?
Tę pyszną przekąskę z ziemniaków z dodatkiem sera żółtego i czosnku można serwować na różne okazje. To pomysł na małe danie na imprezę. Warto podać do nich sos czosnkowy lub ziołowy. Sprawdzi się też ketchup i dip musztardowy.
Chrupiące kuleczki ziemniaczane sprawdzą się także jako dodatek na obiad. Pysznie smakują ze sztuką mięsa i smacznie komponują się z wege kotletami. Posiłek warto wzbogacić surówką z kapusty lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 5 ziemniaków
- 1 szklanka bułki tartej
- 100 g startego żółtego sera
- 80 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie ubić za pomocą praski lub tłuczka.
- Wsypać starty ser. Dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić 1 jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, aż składnik się połącza.
- Masę ziemniaczaną wstawić do lodówki na 30 minut.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować kuleczki, obtoczyć w bułce tartej, zanurzyć je w roztrzepanych jajkach i jeszcze raz obtoczyć w bułce tartej.
- Kuleczki ziemniaczane smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju, aż staną się rumiane. Przekładać za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub przekąskę.