Alternatywa dla fasoli po bretońsku. Wersja Jamiego Olivera jest prosta, szybka i pyszna

Dieta wegetariańska
Letnia przekąska, która pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Zamiast fasoli w sosie pomidorowym, wypróbuj ten przepis Jamiego Olivera na aromatyczną fasolkę w cytrynowym pesto. To idealny sposób na lunch w letnim wydaniu - bez masy pracy i specjalnych umiejętności.
Prosty sposób na drugie śniadanie. Aromatyczna fasola z zielonym pesto
Tost z fasolą, czyli klasyka brytyjskiej kuchni w całkowicie nowym wydaniu. Jamie Oliver przedstawia wakacyjny sposób na szybki lunch, który nie tylko świetnie smakuje, ale również jest prosty do przygotowania. Fasola z zielonym pesto i cytryną to świetny sposób na szybki posiłek.
To danie jest niezwykle sycące i świetnie smakuje. A jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemu. Rozkochaj się w tej aromatycznej i słonecznej wersji klasycznego dania. A wszystko zaledwie w kilku, prostych krokach.
W tym przepisie używamy gotowego pesto, by ułatwić sobie nico całą pracę. Słoiczki z zielonym pesto bez problemu kupimy w większości supermarketów za kilka złotych. Jeśli jednak chcemy, bez problemu przygotujemy je również w domu. Warto wypróbować nasz przepis na aromatyczne zielone pesto.
Ten przepis idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Jeśli interesuje nas więc ciekawy posiłek w kilka minut - nie ma co dalej szukać. Aromatyczna fasola na toście sprawdzi się perfekcyjnie.
SKŁADNIKI
- oliwa z oliwek
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 2 cytryny
- 220 g młodego szpinaku
- 2 puszki fasoli białej
- 2 łyżeczki zielonego pesto
- 30 g parmezanu
- 4 kromki chleba
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy grubo posiekaną dymkę.
- Dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy solą i pieprze.
- Dodajemy startą skórę z 1 cytryny i sok z połowy cytryny.
- Dodajemy szpinak i gotujemy go aż zwiędnie.
- Całość przekładamy na deskę i drobno kroimy.
- Na patelnie wrzucamy fasolę (razem z zalewą) i zagotowujemy.
- Gotujemy fasolę kilka minut.
- Część fasoli rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy pesto i szpinak
- Dodajemy starty parmezan i sok z pozostałych cytryn.
- Chleb podpiekamy w piekarniku.
- Na talerz nakładamy tost, a na niego fasolę.