Alternatywa dla fasoli po bretońsku. Wersja Jamiego Olivera jest prosta, szybka i pyszna

Alternatywa dla fasoli po bretońsku. Wersja Jamiego Olivera jest prosta, szybka i pyszna
Autor: Shutterstock.com Alternatywa dla fasoli po bretońsku. Wersja Jamiego Olivera jest prosta, szybka i pyszna
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Letnia przekąska, która pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Zamiast fasoli w sosie pomidorowym, wypróbuj ten przepis Jamiego Olivera na aromatyczną fasolkę w cytrynowym pesto. To idealny sposób na lunch w letnim wydaniu - bez masy pracy i specjalnych umiejętności.

Prosty sposób na drugie śniadanie. Aromatyczna fasola z zielonym pesto

Tost z fasolą, czyli klasyka brytyjskiej kuchni w całkowicie nowym wydaniu. Jamie Oliver przedstawia wakacyjny sposób na szybki lunch, który nie tylko świetnie smakuje, ale również jest prosty do przygotowania. Fasola z zielonym pesto i cytryną to świetny sposób na szybki posiłek.

To danie jest niezwykle sycące i świetnie smakuje. A jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemu. Rozkochaj się w tej aromatycznej i słonecznej wersji klasycznego dania. A wszystko zaledwie w kilku, prostych krokach.

W tym przepisie używamy gotowego pesto, by ułatwić sobie nico całą pracę. Słoiczki z zielonym pesto bez problemu kupimy w większości supermarketów za kilka złotych. Jeśli jednak chcemy, bez problemu przygotujemy je również w domu. Warto wypróbować nasz przepis na aromatyczne zielone pesto.

Ten przepis idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Jeśli interesuje nas więc ciekawy posiłek w kilka minut - nie ma co dalej szukać. Aromatyczna fasola na toście sprawdzi się perfekcyjnie.

SKŁADNIKI

  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cytryny
  • 220 g młodego szpinaku
  • 2 puszki fasoli białej
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
  • 30 g parmezanu
  • 4 kromki chleba

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy grubo posiekaną dymkę.
  • Dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy solą i pieprze.
  • Dodajemy startą skórę z 1 cytryny i sok z połowy cytryny.
  • Dodajemy szpinak i gotujemy go aż zwiędnie.
  • Całość przekładamy na deskę i drobno kroimy.
  • Na patelnie wrzucamy fasolę (razem z zalewą) i zagotowujemy.
  • Gotujemy fasolę kilka minut.
  • Część fasoli rozgniatamy widelcem.
  • Dodajemy pesto i szpinak
  • Dodajemy starty parmezan i sok z pozostałych cytryn.
  • Chleb podpiekamy w piekarniku.
  • Na talerz nakładamy tost, a na niego fasolę.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej