Wegeta do słoików, czyli domowa jarzynka nie tylko na zimę. Lepszej przyprawy do zup nie kupisz nigdzie
2022-09-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Warzywa do domowej wegety pasteryzujemy solą w czasie, kiedy jest ich pod dostatkiem. Dzięki temu mamy znakomitą przyprawę, a niekiedy nawet bazę do domowych wywarów i bulionów. Jak przygotować przyprawę typu wegeta w słoikach na zimę? Oto przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 1 marchwi
- 1/2 kg pietruszki korzeniowej
- 1/2 kg selera korzeniowego
- 1/2 kg pora
- pęczek naci pietruszki
- pęczek naci selera
- liście lubczyku
- 60 dkg soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa korzeniowe dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Pora i zieleninę drobno siekamy.
- Rozdrobnione jarzyny mieszamy z solą.
- Przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy.
- W tej postaci warzywa można przechowywać w chłodnym miejscu kilka miesięcy.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?