To naturalny probiotyk, który wzmacnia odporność. Zobacz, jak ukisić to chrupiące warzywo
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jedzmy kiszonki – od lat apelują dietetycy i lekarze. Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale i pełne zdrowia. Zawierają cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały potrzebne do prawidłowej pracy całego organizmu. W tym sezonie na domowe kiszone warzywa warto postawić na nowość. Kiszona marchewka jest pyszna i pozytywnie wpływa na zdrowie. Oto prosty i szybki przepis na kiszoną marchewkę.
Czy można ukisić marchew?
Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych i najbardziej znanych na świecie sposobów na konserwowanie żywności. Ich dodatkową zaletą jest to, że pozytywnie wpływają na zdrowie i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Mało kto wie, że marchewkę można ukisić tak samo jak kapustę i ogórki. Ukiszone kawałki marchwi są pyszne i stanowią prawdziwą bombę zdrowia.
Marchewka kiszona zawiera witaminy z grupy B, C, E i K. Jest bogata w magnez, potas, cynk, fosfor, sód, wapń i żelazo. To dobre źródło błonnika, beta-karotenu i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób. Kiszonka z marchewki jest naturalnym probiotykiem wspierającym odporność. Dba o prawidłową pracę jelit i układ pokarmowy. Dzięki temu, że jest niskokaloryczna, bez wyrzutów sumienia można ją jeść na diecie.
Jak zrobić kiszoną marchewkę?
Pyszną i pełną zdrowia kiszoną marchew można łatwo i szybko zrobić w domu. Przygotowanie jest błyskawiczne, ale aby cieszyć się smakiem tej oryginalnej kiszonki, należy poczekać pięć dni. Po tym czasie marchewka stanie się idealnie ukiszona, chrupiąca i po prostu pyszna.
Jak więc zrobić zdrową kiszoną marchewkę? Do jej przygotowania potrzebnych jest tylko kilka niedrogich i łatwo dostępnych składników i chwila wolnego czasu.
- 1. krok – zagotowanie wody z solą
- 2. krok – obranie i pokrojenie marchewek
- 3. krok – ułożenie marchewki w słoiku, dodanie pozostałych składników i wlanie zalewy
- 4. krok – odstawienie marchewki do ukiszenia na pięć dni
Ile soli do kiszenia marchewki?
W tym prostym i szybkim przepisie na kiszoną marchewkę warzywa oraz inne składniki zalewa się solanką. Do jednego litra wody należy wsypać jedną łyżkę soli. Najlepsza do kiszenia jest sól kamienna. Wodę z solą należy zagotować, odstawić do ostygnięcia, a następnie wlać do słoików z pokrojoną marchewką i innymi składnikami.
SKŁADNIKI
- 1 kg marchewki
- 6 ząbków czosnku
- 1 baldach kopru
- 3 cm korzenia chrzanu
- 3 cm imbiru
- 3 liście laurowe
Zalewa:- 1 l wody
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę przelać do garnka. Wsypać sól i zagotować. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do czystych i suchych słoików.
- Do słoików włożyć po kawałku obranego imbiru i chrzanu, obrane ząbki czosnku, liście laurowe i koper.
- Wlać zalewę, tak aby marchewka znajdowała się pod jej powierzchnią. Wierzch docisnąć kamieniem lub małym słoikiem wypełnionym wodą.
- Odstawić na 5 dni. Następnie przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce.
- Podawać jako przekąskę, dodatek do innych potraw lub składnik sałatek.