Dzień Marchewki - 5 kwietnia - dlaczego go obchodzimy?

2017-04-05 17:58

Dlaczego świętujemy Dzień Marchewki? Warzywo to jest smaczne i zdrowe, a także lubiane praktycznie przez wszystkich. Jedzenie marchewki pozwala dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i składników mineralnych. Co warto wiedzieć o marchewce?

Dzień Marchewki - 5 kwietnia. Dlaczego świętujemy Dzień Marchewki?
Autor: pixabay.com Ci, którzy jedzą marchewkę, mają zdrową skórę, doskonale funkcjonujący przewód pokarmowy i układ krwionośny.

Spis treści

  1. Historia marchewki
  2. Marchewka - źródło beta karotenu
  3. Marchewka - źródło witamin i związków mineralnych
  4. Marchewka - poprawia koloryt skóry

Historia marchewki

Ojczyzną marchewki są najprawdopodobniej Chiny. Popularna przed wiekami marchew biała w XVII w. została zastąpiona odmianą pomarańczową wyhodowaną w Holandii. W Polsce marchewka jest najpopularniejszym warzywem. Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Marchewka to najczęściej wykorzystywane warzywo w kuchni -  można z niej przyrządzić smaczne i pożywne soki oraz mnóstwo dań, sałatek, surówek i deserów.

Marchewka - źródło beta karotenu

Spośród wszystkich warzyw występujących w Polsce marchewka to najbogatsze źródło beta-karotenu (prowitamina witaminy A), który poprawia widzenie – zwłaszcza w ciemnościach, a także stymuluje prawidłowy wzrost. Beta-karoten ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność. Co ważne, jest odporny na działanie podwyższonej temperatury, marchew duszona czy gotowana nie traci swych cennych właściwości.

Marchewka - źródło witamin i związków mineralnych

W marchewce znajdują się także witaminy B1, B2, PP, K, E i C, oraz związki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod i potas. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Mikro- i makroelementy w marchewce działają wzmacniająco i chronią organizm przed anemią oraz poprawiają metabolizm. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, błonnika i witamin z grupy B marchewka korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, czyli poprawia stan naczyń krwionośnych. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.

Marchewka - poprawia koloryt skóry

Marchewka świetnie wpływa na naszą skórę - delikatnie ją wygładza i nadaje skórze intensywniejszą barwę. Pomaga dbać o smukłą sylwetkę - w 100 g marchwi znajduje się tylko 27 kcal. Duża zawartość błonnika oraz wysoki poziom substancji odżywczych czyni ją idealnym pożywieniem również dla osób na diecie.

Marchewkę warto docenić i rozpoczynając od 5 kwietnia wprowadzić ją do swojej diety każdego dnia. Jedzmy na surowo, pijmy soki marchwiowe, dodawajmy ją do dań głównych, zup i deserów.