Śledzie plebana: nowy lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi
Śledzie plebana, lub jak kto woli proboszcza, to klasyczny przepis na przystawkę. Półmisek wyrazistych śledzi doskonale zaostrza apetyt. Polecam nowy, jeszcze lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi!
Więcej przepisów ze śledziem
Śledzie są zdrowe. Prawda! Ale przede wszystkim są pyszne. Szczególnie śledzie solone, które można łączyć na 1001 sposobów z różnymi dodatkami. Oto kilka nowych przepisów ze śledziem solonym. Każdy wart grzechu łakomstwa! Polecamy:
Śledzie po sułtańsku: najłatwiejszy przepis na doskonałą zakąskę
Śledzie z marynowanym imbirem: łatwy przepis na pikantną przystawkę dla 2 osób
Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną: łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę
Diabelskie śledzie w oleju z chili: przepis na hit wśród zakąsek!
Skandynawskie śledzie w oleju z cytryną i zielem angielskim
I jeszcze trochę przepisów ze śledziem
Nadal głodni? Apetyt na śledzia zaostrzy Wam galeria pysznych przepisów:
SKŁADNIKI
- 450 g śledzi typu matias
- 200-250 g grzybów marynowanych w occie (leśnych lub hodowlanych np. pieczarek)
- 1 cebula
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki marynaty grzybowej (zalewy octowej)
- 1 łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie osączamy z zalewy, kroimy w dzwonka szerokości 3-4 cm.
- Grzyby osączamy z zalewy, małe zachowujemy w całości, większe kroimy na pół lub ćwiartki.
- Cebulę kroimy na pół, a następnie półplasterki. Pokrojoną cebulę posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem z zalewy w której marynowały się grzyby. Mieszamy i odstawiamy.
- W słoiku układamy warstwami: śledzie, cebulę, grzyby i ponownie śledzie, cebulę, grzyby, i tak dalej, aż do wyczerpania składników.
- Zawartość słoika zalewamy olejem. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- Przed podaniem śledzie wyłożyć na półmisek i ewentualnie posypać siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.