Śledzie plebana: nowy lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi

Śledzie plebana: nowy lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi
Autor: Shutterstock Doskonała przystawka ze śledzi, marynowanych grzybów i cebuli
łatwy
30 min
4

Śledzie plebana, lub jak kto woli proboszcza, to klasyczny przepis na przystawkę. Półmisek wyrazistych śledzi doskonale zaostrza apetyt. Polecam nowy, jeszcze lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi!

Więcej przepisów ze śledziem

Śledzie są zdrowe. Prawda! Ale przede wszystkim są pyszne. Szczególnie śledzie solone, które można łączyć na 1001 sposobów z różnymi dodatkami. Oto kilka nowych przepisów ze śledziem solonym. Każdy wart grzechu łakomstwa! Polecamy:

Śledzie po sułtańsku: najłatwiejszy przepis na doskonałą zakąskę

Śledzie z marynowanym imbirem: łatwy przepis na pikantną przystawkę dla 2 osób

Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną: łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę

Diabelskie śledzie w oleju z chili: przepis na hit wśród zakąsek!

Skandynawskie śledzie w oleju z cytryną i zielem angielskim

I jeszcze trochę przepisów ze śledziem

Nadal głodni? Apetyt na śledzia zaostrzy Wam galeria pysznych przepisów:

SKŁADNIKI

  • 450 g śledzi typu matias
  • 200-250 g grzybów marynowanych w occie (leśnych lub hodowlanych np. pieczarek)
  • 1 cebula
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki marynaty grzybowej (zalewy octowej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie osączamy z zalewy, kroimy w dzwonka szerokości 3-4 cm.
  • Grzyby osączamy z zalewy, małe zachowujemy w całości, większe kroimy na pół lub ćwiartki.
  • Cebulę kroimy na pół, a następnie półplasterki. Pokrojoną cebulę posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem z zalewy w której marynowały się grzyby. Mieszamy i odstawiamy.
  • W słoiku układamy warstwami: śledzie, cebulę, grzyby i ponownie śledzie, cebulę, grzyby, i tak dalej, aż do wyczerpania składników.
  • Zawartość słoika zalewamy olejem. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
  • Przed podaniem śledzie wyłożyć na półmisek i ewentualnie posypać siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej