Śledzie plebana: nowy, lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi i marynowanych grzybków

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Śledzie plebana: nowy, lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi i marynowanych grzybków
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Śledzie plebana, lub jak kto woli proboszcza, to klasyczny przepis na przystawkę. Półmisek wyrazistych śledzi doskonale zaostrza apetyt. Polecam nowy, jeszcze lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi!

SKŁADNIKI

  • 450 g śledzi typu matias
  • 200-250 g grzybów marynowanych w occie (leśnych lub hodowlanych np. pieczarek)
  • 1 cebula
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki marynaty grzybowej (zalewy octowej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie osączamy z zalewy, kroimy w dzwonka szerokości 3-4 cm.
  • Grzyby osączamy z zalewy, małe zachowujemy w całości, większe kroimy na pół lub ćwiartki.
  • Cebulę kroimy na pół, a następnie półplasterki. Pokrojoną cebulę posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy octem z zalewy w której marynowały się grzyby. Mieszamy i odstawiamy.
  • W słoiku układamy warstwami: śledzie, cebulę, grzyby i ponownie śledzie, cebulę, grzyby, i tak dalej, aż do wyczerpania składników.
  • Zawartość słoika zalewamy olejem. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
  • Przed podaniem śledzie wyłożyć na półmisek i ewentualnie posypać siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska