Śledzie po sułtańsku: najłatwiejszy przepis na doskonałą zakąskę

Śledzie po sułtańsku: najłatwiejszy przepis na doskonałą zakąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie z rodzynkami i suszonymi śliwkami w korzennym sosie pomidorowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie po sułtańsku swą nazwę zawdzięczają dodatkowi rodzynek zwanych sułtankami. Zapewne takie śledzie nie trafią na talerz żadnego sułtana, ale przeciętny zjadacz śledzi znad Wisły będzie Was całował po rękach za te pyszne śledziki. Oto łatwy przepis na pyszne śledzie! 

Składniki

  • 6-8 płatów śledziowych typu matias

  • 4 cebule

  • 4 łyżki oleju

  • 3 czubate łyżki rodzynek (lub więcej, jeśli lubicie bardzie słodki kontrapunkt dla słonych śledzi)

  • 6-8 śliwek kalifornijskich, pokrojonych na mniejsze kawałki

  • 300 g keczupu łagodnego

  • 200 g keczupu pikantnego

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

  • cukier i sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.

  • Dodać rodzynki i śliwki oraz oba rodzaje keczupu. Ewentualnie dolać nieco wody. Wymieszać i dusić 4-6 minut. 

  • Pomidorowy sos z rodzynkami przyprawić cynamonem i pieprzem oraz do smaku cukrem i solą. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • W słoju układać warstwami śledzie pokrojone na dzwonka oraz sos. Zamknąć i wstawić do lodówki na 12-48 godzin. 

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).