Kapustki w szlafroczkach, czyli aromatyczna brukselka owijana boczkiem
Śledzie po sułtańsku: najłatwiejszy przepis na doskonałą zakąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Śledzie z rodzynkami i suszonymi śliwkami w korzennym sosie pomidorowym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Śledzie po sułtańsku swą nazwę zawdzięczają dodatkowi rodzynek zwanych sułtankami. Zapewne takie śledzie nie trafią na talerz żadnego sułtana, ale przeciętny zjadacz śledzi znad Wisły będzie Was całował po rękach za te pyszne śledziki. Oto łatwy przepis na pyszne śledzie!
Składniki
6-8 płatów śledziowych typu matias
4 cebule
4 łyżki oleju
3 czubate łyżki rodzynek (lub więcej, jeśli lubicie bardzie słodki kontrapunkt dla słonych śledzi)
6-8 śliwek kalifornijskich, pokrojonych na mniejsze kawałki
300 g keczupu łagodnego
200 g keczupu pikantnego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
cukier i sól do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać rodzynki i śliwki oraz oba rodzaje keczupu. Ewentualnie dolać nieco wody. Wymieszać i dusić 4-6 minut.
Pomidorowy sos z rodzynkami przyprawić cynamonem i pieprzem oraz do smaku cukrem i solą. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W słoju układać warstwami śledzie pokrojone na dzwonka oraz sos. Zamknąć i wstawić do lodówki na 12-48 godzin.