Śledzie z marynowanym imbirem: łatwy przepis na pikantną przystawkę dla 2 osób

Śledzie z marynowanym imbirem: łatwy przepis na pikantną przystawkę dla 2 osób

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dwa dzwonka śledzia z marynowanym imbirem na kromce pełnoziarnistego chleba udekorowany żurawiną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Śledzie z marynowanym imbirem to pikantna i pyszna przystawka. Przygotowanie jest szalenie proste. Takie słodko-pikantne śledzie pasują na każdą okazję. Polecam! 

Składniki

  • 4 płaty śledziowe matias

  • 60-80 g marynowanego imbiru (takiego jak do sushi)

  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • 150  ml oleju

  • 2 łyżki zalewy z marynowanego imbiru

  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie pokrój w dzwonka o szerokości około 3 cm.

  • Imbir odcedź z zalewy. Zalewę zachowaj.

  • Cebulę sparz wrzątkiem. Ostudź i przesyp cukrem pudrem.

  • Olej zmiksuj z marynatą spod imbiru i miodem.

  • W słoju układaj warstwami śledzie, cebulę i imbir, przesypując je czarnym pieprzem.

  • Na koniec zalej zawartość słoika przygotowaną mieszaniną oleju, marynaty i miodu.

  • Wstaw do lodówki na 12 godzin lub jeszcze lepiej na 1-2 dni.

  • Podawaj z ciemnym pieczywem. Smacznego!

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).