Sezon na przetwory rozpoczynam tym przepisem. Aromatyczne pomidory nie mają sobie równych
Co można zrobić z pomidorów na zimę? Jeżeli zastanawiacie się, jak wykorzystać pomidory do przetworów, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Aromatyczne pomidory na zimę ukryte w słoikach są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Można wcinać je jako przekąskę, podawać jako dodatek do kanapek czy wykorzystać do przyrządzenia sałatki. Zobaczcie, jak zrobić domowe aromatyczne pomidory na zimę.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczne pomidory na zimę – składniki
W tegorocznym sezonie na domowe przetwory jednym z najpopularniejszych przepisów są przepyszne i aromatyczne pomidory. Aby przygotować kilka słoików wypełnionych dorodnymi pomidorami, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Najlepiej sprawdzą się twarde pomidory, które nawet podczas marynowania w zalewie zachowają swoją strukturę i nie będą się rozpadać.
Co więc jest niezbędne, aby zrobić rewelacyjne aromatyczne pomidory na zimę? Lista składników została podzielona na kilka części, co znacznie ułatwia przyrządzenie domowych przetworów z pomidorów.
- główne składniki – pomidory, cebula
- składniki do zalewy – woda, ocet, cukier i sól
- dodatkowe składniki – ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe, świeże zioła
Jak zrobić pomidory na zimę w słoiki?
Pełne smaku plastry pomidorów zamknięte w słoikach to pomysł na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Dojrzałe w słońcu pomidory idealnie łączą się z pozostałymi składnikami, tworząc tę pyszną przekąskę ze słoika. Przepis na aromatyczne pomidory w słoiku nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i szybkie. Należy pamiętać, aby wcześniej odpowiednio przygotować słoiki na przetwory. Powinny być czyste, wyparzone i osuszone, a pokrywki szczelne.
Jak więc zrobić pomidory w zalewie na zimę? Dzięki temu sprawdzonemu i szybkiemu przepisowi domowe przetwory z pomidorów udadzą się za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie zalewy do pomidorów
- 2. krok – pokrojenie pomidorów i cebuli, ułożenie warzyw w słoikach
- 4. krok – włożenie do słoików przypraw i ziół
- 5. krok – wlanie zalewy i zapasteryzowanie pomidorów
Jak przechowywać aromatyczne pomidory w słoikach?
Po przygotowaniu i zapasteryzowaniu pysznych przetworów z pomidorów słoiki należy odstawić do całkowitego ostygnięcia. Smakowite aromatyczne plastry pomidorów przełożone cebulą i świeżymi ziołami najlepiej przechowywać w spiżarni. Słoiki można też wstawić do kuchennej szafki. Po otwarciu przetwory z pomidorów powinno się przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI
- 3 kg pomidorów
- 1 i 1/2 kg białej cebuli
zalewa:- 3 litry wody
- 2/3 szklanki octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
dodatkowo:- świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek, majeranek)
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz czarny w ziarnach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować zalewę. Wodę zagotować z octem, solą i cukrem. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Dokładnie umyte i osuszone pomidory pokroić w plastry. Obrane cebule pokroić w plastry.
- W wyparzonych i osuszonych słoikach układać warstwami pomidory, cebulę i świeże zioła.
- Do słoików włożyć po 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.
- Wlać zalewę i mocno zakręcić słoiki.
- Dno większego garnka wyłożyć ściereczką i wstawić do niego słoiki. Wlać wodę, tak aby jej powierzchnia sięgała około 2/3 wysokości słoików. Zagotować i pasteryzować 5 minut. Ostrożnie wyjąć słoiki z wrzątku i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce, a po otwarciu w lodówce.
- Podawać jako dodatek do obiadu, przekąskę lub składnik sałatek.