Sezon na przetwory rozpoczynam tym przepisem. Aromatyczne pomidory nie mają sobie równych
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co można zrobić z pomidorów na zimę? Jeżeli zastanawiacie się, jak wykorzystać pomidory do przetworów, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Aromatyczne pomidory na zimę ukryte w słoikach są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Można wcinać je jako przekąskę, podawać jako dodatek do kanapek czy wykorzystać do przyrządzenia sałatki. Zobaczcie, jak zrobić domowe aromatyczne pomidory na zimę.
Aromatyczne pomidory na zimę – składniki
W tegorocznym sezonie na domowe przetwory jednym z najpopularniejszych przepisów są przepyszne i aromatyczne pomidory. Aby przygotować kilka słoików wypełnionych dorodnymi pomidorami, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Najlepiej sprawdzą się twarde pomidory, które nawet podczas marynowania w zalewie zachowają swoją strukturę i nie będą się rozpadać.
Co więc jest niezbędne, aby zrobić rewelacyjne aromatyczne pomidory na zimę? Lista składników została podzielona na kilka części, co znacznie ułatwia przyrządzenie domowych przetworów z pomidorów.
- główne składniki – pomidory, cebula
- składniki do zalewy – woda, ocet, cukier i sól
- dodatkowe składniki – ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe, świeże zioła
Jak zrobić pomidory na zimę w słoiki?
Pełne smaku plastry pomidorów zamknięte w słoikach to pomysł na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Dojrzałe w słońcu pomidory idealnie łączą się z pozostałymi składnikami, tworząc tę pyszną przekąskę ze słoika. Przepis na aromatyczne pomidory w słoiku nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i szybkie. Należy pamiętać, aby wcześniej odpowiednio przygotować słoiki na przetwory. Powinny być czyste, wyparzone i osuszone, a pokrywki szczelne.
Jak więc zrobić pomidory w zalewie na zimę? Dzięki temu sprawdzonemu i szybkiemu przepisowi domowe przetwory z pomidorów udadzą się za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie zalewy do pomidorów
- 2. krok – pokrojenie pomidorów i cebuli, ułożenie warzyw w słoikach
- 4. krok – włożenie do słoików przypraw i ziół
- 5. krok – wlanie zalewy i zapasteryzowanie pomidorów
Jak przechowywać aromatyczne pomidory w słoikach?
Po przygotowaniu i zapasteryzowaniu pysznych przetworów z pomidorów słoiki należy odstawić do całkowitego ostygnięcia. Smakowite aromatyczne plastry pomidorów przełożone cebulą i świeżymi ziołami najlepiej przechowywać w spiżarni. Słoiki można też wstawić do kuchennej szafki. Po otwarciu przetwory z pomidorów powinno się przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI
- 3 kg pomidorów
- 1 i 1/2 kg białej cebuli
zalewa:- 3 litry wody
- 2/3 szklanki octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
dodatkowo:- świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek, majeranek)
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz czarny w ziarnach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować zalewę. Wodę zagotować z octem, solą i cukrem. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Dokładnie umyte i osuszone pomidory pokroić w plastry. Obrane cebule pokroić w plastry.
- W wyparzonych i osuszonych słoikach układać warstwami pomidory, cebulę i świeże zioła.
- Do słoików włożyć po 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.
- Wlać zalewę i mocno zakręcić słoiki.
- Dno większego garnka wyłożyć ściereczką i wstawić do niego słoiki. Wlać wodę, tak aby jej powierzchnia sięgała około 2/3 wysokości słoików. Zagotować i pasteryzować 5 minut. Ostrożnie wyjąć słoiki z wrzątku i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce, a po otwarciu w lodówce.
- Podawać jako dodatek do obiadu, przekąskę lub składnik sałatek.