Robię ogórki do słoików bez cukru, octu i gotowania. Raz-dwa i są gotowe

2024-07-29 14:54

Ten przepis na ogórki do słoików jest wyjątkowy. Nie wymaga gotowania, ale potrzebna jest jedna dodatkowa czynność. Całość jest bardzo łatwa do wykonania, a lista składników jest niezwykle krótka.

Robię ogórki do słoików bez cukru, octu i gotowania. Raz-dwa i są gotowe

i

Autor: Shutterstock Robię ogórki do słoików bez cukru, octu i gotowania. Raz-dwa i są gotowe
łatwy
20 min
20

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na ogórki trwa, więc warto przygotować je na zimę. Ogórki kiszone, konserwowe, do zupy czy sałatki w słoikach – istnieje wiele przepisów, które różnią się dodatkami, ale zawsze poszukuje się nowych rozwiązań. Tym razem przedstawiona zostanie metoda zimnej konserwacji, która może być dla wielu nowością.

Najłatwiejszy przepis na ogórki w słoikach

Ogórki w słoikach zimną metodą konserwacji to tegoroczne odkrycie. Ten sposób odbiega od tradycyjnych przepisów, ale warto zaryzykować. Proces przygotowania jest prosty, a efekt końcowy zaskakuje smakiem. Przekonajcie się sami!

Tradycyjnie ogórki kiszone przygotowuje się, zalewając je zimną solanką, a następnie szczelnie zamykając słoiki i przechowując w chłodnym miejscu. W tej metodzie jest jednak pewna różnica – ogórki przygotowuje się w dwóch etapach.

Zobacz również inne przepisy na przetwory:

Wspaniałe ogórki z czosnkiem - prosta sałatka na zimę

Kiszona sałatka na zimę - kapusta, marchew, cebula, pomidory

Sałatka warzywna na zimę, jak bułgarski Globus: spytaj ojca, spytaj matki jakie to pyszne

Zielona sałatka z ogórków i cebuli na zimę

Sałatka z kalafiorem, papryką i marchewką. Robię teraz, jem cała zimę

Rewelacyjna sałatka z pomidorów i cebuli do słoików

Jak zrobić ogórki w słoikach?

Najpierw słoiki wypełnia się przyprawami i zalewa ogórki solanką. Zakrywa się słoiki, ale ich nie zakręca, i odstawia na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Ważne jest, aby słoiki postawić na dużej tacy lub podstawce, aby umożliwić swobodne spływanie fermentującej zalewy.

Po upływie tego czasu zlewa się płyn ze słoików, płucze ogórki i ponownie zalewa zimną wodą. Dopiero teraz mocno zakręca się pokrywki i odstawia przetwory z ogórków w docelowe, chłodne miejsce, takie jak piwnica lub spiżarnia. Taka metoda może wydawać się dziwna, ale dzięki niej ogórki są pyszne i chrupiące.

SKŁADNIKI

  • Świeże ogórki gruntowe
  • Woda i sól w proporcji 100 g soli na 1 l płynu
  • Opcjonalnie: baldachy kopru, ząbki czosnku, ostra papryka mielona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki gruntowe dokładnie umyć. Na dno wyparzonych słoików włożyć ulubione dodatki (np. baldachy kopru, ząbki czosnku i szczyptę ostrej papryki mielonej), a następnie ciasno ułożyć ogórki.
  • W zimnej wodzie rozpuścić sól, zachowując proporcję 100 g na każdy litr. Tak przygotowaną solanką wypełnić słoiki i przykryć je pokrywkami, ale nie zakręcać.
  • Tak przygotowane słoiki ustawić na tacy lub innej podstawce, na którą będzie mogła spływać fermentująca zalewa. Wszystko pozostawić na około 4 dni w temperaturze pokojowej, a po tym czasie odcedzić solankę i przepłukać ogórki w czystej, zimnej wodzie.
  • Następnie ogórki w słoikach ponownie zalać czystą wodą i mocno zakręcić pokrywki. Tak przygotowane słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej...