Rewelacyjna sałatka węgierska do słoików. Zimą będzie jak znalazł - ze słoika prosto na talerz
2022-08-30
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka węgierska to zamknięte w słoiku smaki lata. Warto ją mieć w zapasie, wtedy zawsze jest do dyspozycji porcja warzyw do obiadu, nawet jeśli nie mamy czasu przygotować surówki. Wtedy wystarczy otworzyć słoik i pyszny dodatek gotowy. A sałatka jest świetnie skomponowana - oprócz bogactwa wartości odżywczych, dostarcza wielu wrażeń smakowych i jest bardzo kolorowa, dzięki czemu świetnie się prezentuje.
SKŁADNIKI
- 3 duże czerwone papryki
- 2 duże pomarańczowe papryki
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 1 seler korzeniowy
- 10 ząbków czosnku
- 1 płaska łyżka soli
- Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10 %
- 2 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki ostrej mielonej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić na kawałki.
- Cebule obrać i pokroić w półkrążki, a selera w kostkę.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Warzywa wymieszać, posolić i odstawić na noc, aby puściły sok.
- Następnego dnia wymieszać i zagotować wszystkie składniki zalewy.
- Gorącym roztworem zalać warzywa i wymieszać.
- Przełożyć do czystych wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.
- Pasteryzować na mokro - w garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym wodą - 20 min od zagotowania.
- Wyjąć z wody, studzić do góry dnem.
Metody pasteryzacji przetworów