Rewelacyjna sałatka węgierska do słoików. Zimą będzie jak znalazł - ze słoika prosto na talerz

Sałatka węgierska do słoików - pyszna surówka obiadowa na zimę
Autor: Shutterstock Sałatka węgierska w słoikach i świeże warzywa na drewnianym rustykalnym stole.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka węgierska to zamknięte w słoiku smaki lata. Warto ją mieć w zapasie, wtedy zawsze jest do dyspozycji porcja warzyw do obiadu, nawet jeśli nie mamy czasu przygotować surówki. Wtedy wystarczy otworzyć słoik i pyszny dodatek gotowy. A sałatka jest świetnie skomponowana - oprócz bogactwa wartości odżywczych, dostarcza wielu wrażeń smakowych i jest bardzo kolorowa, dzięki czemu świetnie się prezentuje.  

SKŁADNIKI

  • 3 duże czerwone papryki
  • 2 duże pomarańczowe papryki
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 1 seler korzeniowy
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżka soli
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki ostrej mielonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić na kawałki.
  • Cebule obrać i pokroić w półkrążki, a selera w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Warzywa wymieszać, posolić i odstawić na noc, aby puściły sok.
  • Następnego dnia wymieszać i zagotować wszystkie składniki zalewy.
  • Gorącym roztworem zalać warzywa i wymieszać.
  • Przełożyć do czystych wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.
  • Pasteryzować na mokro - w garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym wodą - 20 min od zagotowania. 
  • Wyjąć z wody, studzić do góry dnem.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej