Poszatkuj i włóż do słoików. Babciny przepis na młodą kapustę na zimę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon na młodą kapustę rozpoczął się na dobre. Warto z niego skorzystać, ponieważ potrwa tylko do sierpnia. Smak pysznej młodej kapusty można zamknąć w słoikach. Z tym przepisem jest to bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszną młodą kapustę do słoików, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do jesiennych i zimowych obiadów.
Młoda kapusta do słoików – składniki
Chrupiąca młoda kapusta w słoikach to dodatek, który uświetni niejeden posiłek. Do jej przygotowania potrzebne są proste i niedrogie składniki. Oprócz młodej kapusty wykorzystuje się trzy inne warzywa, które pysznie się ze sobą komponują. Za oryginalny smak przetworów z młodej kapusty odpowiada zalewa z trzech składników i dwóch przypraw.
Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić słoiki z młodą kapustą? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to warzywa oraz sól, a druga obejmuje produkty potrzebne do przygotowania zalewy.
- warzywa – młoda kapusta, cebule, czerwone papryki, marchewki, sól
- zalewa – woda, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie
Jak zrobić młodą kapustę do słoików?
Przepis na domowe przetwory z młodej kapusty nie jest skomplikowany. Przygotowanie warzyw i zalewy jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Warto pamiętać, aby słoiki przeznaczone na przetwory z młodej kapusty były czyste i suche, a pokrywki szczelne.
Jak robi się młodą kapustę do słoików? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe, a pyszna młoda kapusta uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – pokrojenie warzyw, zasypanie ich solą i odstawienie, aby zmiękły i puściły wodę
- 2. krok – odciśnięcie warzyw z nadmiaru wody i przełożenie ich do słoików
- 3. krok – przygotowanie zalewy i wlanie jej do słoików
- 4. krok – zapasteryzowanie słoików z młodą kapustą
Jak przechowywać młodą kapustę w słoikach?
Po pasteryzowaniu i ostudzeniu słoików z młodą kapustą należy odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Przetwory z młodej kapusty najlepiej przechowywać w suchym, raczej chodnym i zaciemnionym miejscu. Można wstawić je do kuchennej szafki lub przechowywać w spiżarni. Po otwarciu słoiki z młodą kapustą należy trzymać w lodówce.
SKŁADNIKI
- 2 młode kapusty
- 5 cebul
- 4 czerwone papryki
- 4 marchewki
- 3 łyżki soli
zalewa:- 3 i 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młode kapusty obrać z brzydkich wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć do miski.
- Dodać obraną i startą na tartce marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Wsypać sól i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
- Warzywa odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do suchych i czystych słoików.
- Do rondelka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Zagotować.
- Do słoików z warzywami wlać zalewę i mocno zakręcić.
- Słoiki pasteryzować około 10 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w kuchennej szafce lub spiżarni, a po otwarciu w lodówce.
- Podawać jako surówkę do obiadu.