Poszatkuj i włóż do słoików. Babciny przepis na młodą kapustę na zimę

młoda kapusta do słoików
Autor: Shutterstock Młoda kapusta w zimie? Oto prosty przepis na pyszną sałatkę do słoików.
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na młodą kapustę rozpoczął się na dobre. Warto z niego skorzystać, ponieważ potrwa tylko do sierpnia. Smak pysznej młodej kapusty można zamknąć w słoikach. Z tym przepisem jest to bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszną młodą kapustę do słoików, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do jesiennych i zimowych obiadów.

Młoda kapusta do słoików – składniki

Chrupiąca młoda kapusta w słoikach to dodatek, który uświetni niejeden posiłek. Do jej przygotowania potrzebne są proste i niedrogie składniki. Oprócz młodej kapusty wykorzystuje się trzy inne warzywa, które pysznie się ze sobą komponują. Za oryginalny smak przetworów z młodej kapusty odpowiada zalewa z trzech składników i dwóch przypraw.

Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić słoiki z młodą kapustą? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to warzywa oraz sól, a druga obejmuje produkty potrzebne do przygotowania zalewy.

  • warzywa – młoda kapusta, cebule, czerwone papryki, marchewki, sól
  • zalewa – woda, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie

Jak zrobić młodą kapustę do słoików?

Przepis na domowe przetwory z młodej kapusty nie jest skomplikowany. Przygotowanie warzyw i zalewy jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Warto pamiętać, aby słoiki przeznaczone na przetwory z młodej kapusty były czyste i suche, a pokrywki szczelne.

Jak robi się młodą kapustę do słoików? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe, a pyszna młoda kapusta uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – pokrojenie warzyw, zasypanie ich solą i odstawienie, aby zmiękły i puściły wodę
  • 2. krok – odciśnięcie warzyw z nadmiaru wody i przełożenie ich do słoików
  • 3. krok – przygotowanie zalewy i wlanie jej do słoików
  • 4. krok – zapasteryzowanie słoików z młodą kapustą

Jak przechowywać młodą kapustę w słoikach?

Po pasteryzowaniu i ostudzeniu słoików z młodą kapustą należy odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Przetwory z młodej kapusty najlepiej przechowywać w suchym, raczej chodnym i zaciemnionym miejscu. Można wstawić je do kuchennej szafki lub przechowywać w spiżarni. Po otwarciu słoiki z młodą kapustą należy trzymać w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 2 młode kapusty
  • 5 cebul
  • 4 czerwone papryki
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki soli

  • zalewa:
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Młode kapusty obrać z brzydkich wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć do miski.
  • Dodać obraną i startą na tartce marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Wsypać sól i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
  • Warzywa odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do suchych i czystych słoików.
  • Do rondelka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Zagotować.
  • Do słoików z warzywami wlać zalewę i mocno zakręcić.
  • Słoiki pasteryzować około 10 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w kuchennej szafce lub spiżarni, a po otwarciu w lodówce.
  • Podawać jako surówkę do obiadu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej