Piekę, ścieram i upycham w słoikach. Te buraczki na zimę nie mają sobie równych

pieczone buraczki w słoikach na zimę
Autor: Shutterstock To najlepsze buraczki w słoiku na zimę. Pełnię smaku zawdzięczają jednej czynności.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na domowe przetwory rozpoczął się już na dobre. W tym roku warto sprawdzić przepis na pyszne i aromatyczne buraczki do słoika na zimę. Dzięki pieczeniu buraki zyskują intensywny i głęboki smak, który dodatkowo podkręcają inne składniki. Oto prosty przepis na wyborne domowe buraczki pieczone do słoika idealne na mroźne dni.

Jak się robi pieczone buraczki?

W tym prostym przepisie główną rolę grają buraki. Warto wiedzieć, że dostarczają cennych witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. Obniżają ciśnienie krwi, wspomagają detoksykację organizmu, wspierają wydolność fizyczną i działają przeciwzapalnie. Zanim buraki wylądują w słoiku, należy je upiec w piekarniku. Ta prosta czynność sprawi, że buraki zyskają głęboki i słodki smak. Pieczone buraki są pyszne i aromatyczne, miękkie i delikatne.

Jak więc zrobić buraki z piekarnika? Nie jest to trudne zadanie, ale wymaga trochę czasu.

  • Dokładnie umyj i osusz buraki. Odkrój liście i korzenie buraków, pozostawiając około 2 cm łodygi, aby zapobiec wypływaniu soku podczas pieczenia.
  • Każdego buraka owiń osobno folią aluminiową. Możesz skropić je odrobiną oliwy z oliwek i doprawić ulubionymi ziołami.
  • Ułóż zawinięte buraki na blasze do pieczenia.
  • Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec od 45 minut do 90 minut w zależności od wielkości buraków. Sprawdzaj miękkość buraków, wbijając w nie widelec lub nóż. Powinny być miękkie w środku.
  • Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw buraki do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórki.

Jak zrobić pieczone buraczki do słoika na zimę?

Przepis na intensywne w smaku pieczone buraczki w słoiku jest łatwy. Na przygotowanie trzeba zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Buraki pieką się dość długo, a potem muszą całkowicie ostygnąć. Lista niezbędnych składników nie jest długa i obejmuje tylko sześć produktów. Właśnie teraz jest najlepszy czas, aby przygotować kilka słoików z pieczonymi buraczkami na zimę.

Jak więc przygotować smaczne i zdrowe buraczki pieczone w słoikach? Te pyszne domowe przetwory robi się łatwo i bez zbędnych komplikacji.

  • 1. krok – upieczenie, ostudzenie i starcie na tarce buraczków
  • 2. krok – starcie na tarce cebuli i jabłek
  • 3. krok – wymieszanie pieczonych buraków z cebulą i jabłkami oraz pozostałymi składnikami
  • 4. krok – przełożenie pieczonych buraczków do słoików
  • 5. krok – pasteryzacja na mokro słoików z pieczonymi buraczkami

Do czego wykorzystać pieczone buraczki w słoiku?

Pieczone buraczki w słoiku najlepiej sprawdzą się zimą. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Zawsze pysznie smakują i podkreślają smak innych potraw. Pieczone buraczki ze słoika to smaczny dodatek do sałatek. Doskonale łączą się z serem feta, orzechami, kolorową sałatą i innymi warzywami. Tak przyrządzone buraczki można wykorzystać do dań głównych, takich jak risotto, burgery czy pieczone mięsa. Podkreślą smak zup i sprawdzą się jako ciekawa przekąska.

SKŁADNIKI

  • 3 kg buraków
  • 500 g cebuli
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraczki dokładnie umyć, osuszyć i owinąć w folię aluminiową.
  • Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 45 minut, aż staną się miękkie.
  • Buraki wyjąć z piekarnika, ostrożnie usunąć folię aluminiową i odstawić do ostygnięcia.
  • Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski.
  • Ostudzone buraczki obrać, zetrzeć na tarce i dodać do jabłek z cebulą. Wymieszać.
  • Wsypać cukier, sól i kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszać i odstawić na maksymalnie 3 godziny.
  • Buraczki przełożyć do czystych i suchych słoików do około 3/4 ich wysokości. Słoiki mocno zakręcić.
  • Pasteryzować na mokro około 10 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do szafki lub spiżarni.
  • Podawać jako przekąskę, składnik sałatek lub dodatek do obiadu.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej