Opieńki - przepis na opieńki marynowane w occie

Opieńki - przepis na opieńki marynowane w occie
Autor: Shutterstock Opieńki marynowane mają delikatny smak i świetną teksturę
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Opieńki to grzyby, które najlepiej smakują w postaci marynowanej. Złote kapelusze w zalewie octowej to nie lada gratka, bardzo łatwa w przygotowaniu. Do dzieła!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone kapelusze umyć i gotować ok 15 min w wodzie osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
  • Grzyby odcedzić, przelać chłodną, przegotowaną wodą i przełożyć do słoików. Pomiędzy grzyby można włożyć kawałki zblanszowanej cebuli. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy, po 2 goździki i kilka wiórków chrzanu.
  • Przygotować zalewę z wody, octu soli i cukru. Gorąca zalewą wypełnić słoje, zakręcić i pasteryzować ok 45 min.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej