Opieńki - przepis na opieńki marynowane w occie
2022-10-17
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Opieńki to grzyby, które najlepiej smakują w postaci marynowanej. Złote kapelusze w zalewie octowej to nie lada gratka, bardzo łatwa w przygotowaniu. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 1 kg opieniek
- 1 spora cebula
- szklanka wody
- 2/3 szklanki octu 10%
- 3 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- pieprz, ziele angielskie, gorczyca, goździki, chrzan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone kapelusze umyć i gotować ok 15 min w wodzie osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
- Grzyby odcedzić, przelać chłodną, przegotowaną wodą i przełożyć do słoików. Pomiędzy grzyby można włożyć kawałki zblanszowanej cebuli. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy, po 2 goździki i kilka wiórków chrzanu.
- Przygotować zalewę z wody, octu soli i cukru. Gorąca zalewą wypełnić słoje, zakręcić i pasteryzować ok 45 min.
Czy warto jeść grzyby?