Od lat robię ten azjatycki sos do słoików. W zimie jest niezastąpiony

sos słodko-kwaśny do słoika
Autor: Shutterstock Idealny i do ryżu, i do kurczaka. Ten azjatycki sos zachwyca smakiem i aromatem.
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos słodko-kwaśny pochodzi z kuchni azjatyckiej, ale znany i lubiany jest prawie na całym świecie. W naszym kraju także ma swoje grono fanów. Chociaż w wielu sklepach można kupić gotowy sos, z łatwością można przygotować go w domu. Słoiki z domowym sosem słodko-kwaśnym idealnie sprawdzą się zimą. Oto prosty przepis na domowy sos w słodko-kwaśnym smaku do słoika.

Czy sos słodko-kwaśny jest zdrowy?

Azjatycki sos słodko-kwaśny jest pełen smaku i aromatu. To doskonałe połączenie warzyw, owoców i przypraw, które podkręcają jego smak. Składniki wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, witamin i minerałów. Sos w tym oryginalnym smaku jest bogaty w witaminy z grupy B i C. Zawiera żelazo, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk i potas. Przygotowanie słoików z sosem z słodko-kwaśnym na zimę to świetny pomysł na zdrowe domowe przetwory.

Z czego składa się sos słodko-kwaśny?

W tym przepisie do przygotowania domowego sosu słodko-kwaśnego do słoików wykorzystuje się warzywa i owoce. Na liście składników znalazły się też dodatki i przyprawy, które świetnie podkręcają smak tego azjatyckiego sosu. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, ale najlepsze przetwory warto zrobić właśnie teraz, kiedy letnich warzyw jest pod dostatkiem.

Jakie produkty są więc potrzebne do przygotowania domowego sosu słodko-kwaśnego do słoików? Te pyszne przetwory w azjatyckim stylu robi się z takich składników jak:

  • warzywa – pomidory, kolorowe papryki, marchewka, pietruszka, cebula, kukurydza, czosnek
  • owoce – ananas świeży lub plastry w syropie
  • dodatki – woda, ocet
  • przyprawy – cukier, sól, słodka papryka, chili, curry

Jak zrobić domowy sos słodko-kwaśny?

Przepis na pyszny i aromatyczny sos słodko-kwaśny do słoików nie jest skomplikowany. Na jego przygotowanie warto mieć więcej czasu. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ przyrządzony według niego słodko-kwaśny sos smakuje zupełnie jak ten oryginalny w Azji. Pysznie łączy się z ryżem, makaronem i kurczakiem.

Jak więc robi się sos w słodko-kwaśnym smaku? Przepis jest prosty i sprawdzony, a sos zawsze się udaje.

  • 1. krok – ugotowanie pomidorów z cebulą i zmiksowanie składników na gładki sos
  • 2. krok – dodanie pozostałych warzyw, ananasa i przypraw
  • 3. krok – wlanie octu i wsypanie cukru
  • 4. krok – przełożenie sosu słodko-kwaśnego do słoików i zapasteryzowanie ich na mokro
  • 5. krok – ostudzenie słoików z sosem słodko-kwaśnym i wstawienie ich do szafki lub spiżarni

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomidorów
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka ananasów w plastrach w syropie (lub 1 świeży)
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i usunąć szypułki oraz środek z nasionami. Przełożyć do garnka.
  • Do garnka wlać wodę i wsypać sól. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
  • Dodać pokrojone w kostkę cebule. Wymieszać i gotować 60 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Następnie odstawić do lekkiego ostygnięcia i zmiksować na gładko.
  • Obie papryki papryki pokroić w paski. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w słupki.
  • Warzywa dodać do sosu pomidorowego i gotować na małym ogniu około 30 minut.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego w kostkę ananasa oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawić słodką papryką, curry i chili. Dokładnie wymieszać i gotować około 30 minut.
  • Wlać ocet i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Często mieszać, aby składniki nie przywarły do dna.
  • Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Sos przelać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia do góry dnem, a następnie wstawić do szafki lub przechowywać w spiżarni.
  • Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, makaronów i ryżu.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
więcej