Obłędny mus jabłkowy ze smażoną skórką pomarańczową
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Delikatny jabłkowy mus z charakterystyczną cytrusową nutą, pochodzącą ze smażonej skórki pomarańczowej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy także:
Konfitura z aronii, jabłek i gruszek
Pyszna marmolada z pigwy i jabłek
Chutney z jabłek: przepis na wykwintny sos
SKŁADNIKI
- 5 kg dojrzałych jabłek
- 1,5 kg cukru
- spora garść migdałów bez skórki
- 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć i pokroić wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi, włożyć do wrzątku, rozgotować i przetrzeć przez sito.
- Przecier przelać do płaskiego naczynia i gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy jego objętość zredukuje się o połowę dodać cukier, posiekane drobno migdały i posiekaną skórkę pomarańczową, zagotować.
- Gorące jabłka włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.