Gruszki w przecierze śliwkowym: prosty przepis

2021-03-29
Aneta Kąkola
Gruszki w przecierze śliwkowym
Autor: thinkstockphotos.com Gruszki wspaniale smakują jako dodatek do deserów.
łatwy
45 min
4

Gruszki zanurzone w przecierze ze śliwek to doskonały pomysł na zakonserwowanie tych owoców na zimę. Zdrowy i pyszny deser mamy dostępny natychmiast po otwarciu słoika. Jeśli ograniczymy ilość cukru - otrzymamy świetny dodatek do serów, naleśników.

SKŁADNIKI

  • 1 kg gruszek
  • 1 kg śliwek
  • sok z jednej cytryny
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki myjemy, obieramy cienko ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne.
  • Blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku zakwaszonym sokiem z cytryny.
  • Dokładnie odcedzone gruszki układamy w wyparzonych słoikach.
  • Śliwki po umyciu przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.
  • Gotujemy z dodatkiem 1/2 szklanki wody, słodząc do smaku.
  • Rozgotowane śliwki przecieramy przez sito albo rozdrabniamy blenderem.
  • Otrzymany przecier ponownie zagotowujemy i gorącym zalewamy gruszki.
  • Słoiki po zamknięciu pasteryzujemy około 20 minut.
  • Przed podaniem ten pyszny deser możemy  na przykład udekorować jogurtem - na pewno wzbudzi entuzjazm domowników i gości.
Aneta Kąkola