Gruszki w śliwkach na zimę: prosty przepis

Gruszki w śliwkach na zimę: prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gruszki wspaniale smakują jako dodatek do deserów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruszki zanurzone w przecierze ze śliwek to doskonały pomysł na zakonserwowanie tych owoców na zimę. Zdrowy i pyszny deser mamy dostępny natychmiast po otwarciu słoika. Jeśli ograniczymy ilość cukru - otrzymamy świetny dodatek do serów, naleśników.

Składniki

  • 1 kg gruszek

  • 1 kg śliwek

  • sok z jednej cytryny

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki myjemy, obieramy cienko ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne.

  • Blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku zakwaszonym sokiem z cytryny.

  • Dokładnie odcedzone gruszki układamy w wyparzonych słoikach.

  • Śliwki po umyciu przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.

  • Gotujemy z dodatkiem 1/2 szklanki wody, słodząc do smaku.

  • Rozgotowane śliwki przecieramy przez sito albo rozdrabniamy blenderem.

  • Otrzymany przecier ponownie zagotowujemy i gorącym zalewamy gruszki.

  • Słoiki po zamknięciu pasteryzujemy około 20 minut.

  • Przed podaniem ten pyszny deser możemy  na przykład udekorować jogurtem - na pewno wzbudzi entuzjazm domowników i gości.

Ocena: 0