Pyszna marmolada z pigwy i jabłek [przepis]

Pyszna marmolada z pigwy i jabłek [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marmoladę z pigwy można przygotować łatwiej niż klasyczny dżem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pigwa wygląda jak wielka, żółta gruszka. Niestety, jest zbyt twarda i kwaśna, by jeść ją na surowo. Za to doskonale nadaje się na przetwory. Podajemy przepis na pyszną marmoladę z pigwy i jabłek - w sam raz na zimę.

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy

  • 1 kg słodkich jabłek

  • 1 kg cukru

  • 1 szklanka wody

  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka oraz pigwy umyć, obrać i rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody.

  • Przetrzeć, dodać cukier i podgrzewać do zagęszczenia, uważając, by przecier się nie przypalił.

  • Pod koniec podgrzewania można do masy dodać skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny lub pomarańczy. Wówczas marmolada z pigwy nabierze ładnego aromatu.

  • Gotową przełożyć do gorących słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Ocena: 3,8