Carskie konfitury z gruszek

Carskie konfitury z gruszek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wykwintne konfitury, które kiedyś były przeznaczone tylko dla cara

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Carskie konfitury z gruszek to stary przepis rosyjski na wykwintny dodatek do mocnej herbaty. Użyty w przepisie szafran i miód dodają delikatnego, lecz wyraźnie wyczuwalnego aromatu. 

Składniki

  • na 1 słoik objętości 500 ml

  • 500 g drobnych gruszek bez skóry i gniazd nasiennych

  • 2 łyżeczki octu

  • 250 ml słodkiego wina białego

  • 0,5 cytryny

  • 1 łyżka miodu lipowego

  • 250 g cukru

  • 2-4 nitki szafranu

  • 1 łyżeczka pektyny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wlać 2 l wody i zakwasić 2 łyżeczkami octu. Gruszki obrać ze skóry, przekroić na cztery części, usunąć gniazda nasienne. Obierki zachować. Kawałki gruszki włożyć do zakwaszonej wody.

  • Cytrynę wyszorować i pokroić na cienkie plasterki.

  • Wszystkie obierki, gniazda nasienne zalać winem i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut.

  • Szafran włożyć do kieliszka i zalać odrobiną gorącego wina.

  • Połączyć zagrzane wino z maceratem z szafranu, przecedzić. Obierki odcisnąć. Wino powinno być mętne i nieco kleiste od uwolnionej z obierek pektyny.

  • Przecedzone wino przelać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, aby otrzymać syrop.

  • Gruszki przełożyć z zakwaszonej wody na durszlak, odsączyć.

  • Odsączone kawałki gruszek przełożyć do winnego syropu, dodać cytrynę pokrojoną na cienkie plasterki.

  • Owoce w syropie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, gdy gruszki staną się przezroczyste. W trakcie gotowanie nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem.

  • Odlać 0,5 szklanki syropu z konfitury, połączyć pektynę z 1 łyżką cukru i dodać do syropu, wymieszać dokładnie, a następnie wlać do konfitury.

  • Do konfitury dodać miód. Wszystko razem zagotować, gdy konfitura zacznie wrzeć, gotować jeszcze 1 minutę.

  • Konfiturę przelać do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Dokładnie zakręcić. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

tip dnia

Jeśli nie chcesz używać pektyny, możesz zwiększyć ilość cukru, licząc 350 g cukru na 500 g obranych gruszek. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5