Konfitura z aronii, jabłek i gruszek: zdrowie zamknięte w słoiku

2021-03-29
Konfitura z aronii, jabłek i gruszek: zdrowie zamknięte w słoiku
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura z aronii, jabłek i gruszy jest pysznym dodatkiem do pieczywa, naleśników i gofrów.
łatwy
60 min
4

Konfitura z aronii, jabłek i gruszek to samo zdrowie. Mnóstwo witaminy C oraz ważnych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy zostało zamkniętych w jednym słoiku. Powiecie, że przecież to także cukier... Tak, ale nikt nie kazał wam jeść go łyżkami. Chociaż chciałoby się, bo smak jest wyborny. Kwaśna aronia równoważy słodycz jabłek i gruszek. Konfitura pasuje do pieczywa, ale jeszcze lepiej smakuje podana do deski dojrzałych serów. 

SKŁADNIKI

  • Owoce na konfiturę powinny być zważone bez szypułek, skórek i gniazd nasiennych:
  • 1 kg aronii
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg winnych jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone i umyte owoce aronii zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny.

    W dużym, płaskim garnku przygotować syrop z wody i cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać obrane pokrojone w ósemki gruszki i jabłka. Smażyć na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • Do zeszklonych owoców dodać odsączoną aronię. Całość doprowadzić do wrzenia i smażyć na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Odstawić z ognia.

    Na drugi dzień podgrzać owoce i od chwili zagotowania smażyć 20 minut. Aronia jest gotowa, kiedy jabłka i gruszki zupełnie się rozgotują i utworzą czerwoną galaretkę.

    Gorące owoce przełożyć do słoików. Dobrze wysmażona aronia nie wymaga pasteryzacji, ale jeżeli nie macie zaufania, można zabezpieczyć słoiki poddając je pasteryzować.