Przepis na ogórki z curry i selerem - jak zrobić aromatyczne ogorki na słodko?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Uwielbiam ogórki z curry. Dzięki aromatycznej zalewie octowej z dodatkiem przyprawy curry, ogórki zyskują wyrazisty i niezwykle aromatyczny smak, a dodatek cukru dodaje im przyjemnej słodyczy. Marynowane ogórki z curry na słodko to doskonały wybór na imprezową przystawkę – świetnie pasują do wędlin lub jako zakąska na zakrapianą domówkę.
Jakie ogórki wybrać na pikle z curry?
Najlepsze będą ogórki od sprawdzonego sprzedawcy, młode i jędrne, nieuszkodzone. Ich wielkość zależy od tego w jakiej postaci będziemy je marynować. ja zazwyczaj przygotowuję dwa rodzaje ogórków z curry. Większe sztuki kroje na średniej grubości plastry. Takie ogórki w curry w plastrach to znakomity dodatek do kanapek. Z kolei na ogórki "imprezowe" wybieram jak najmniejsze sztuki i marynuje je w całości lub kroję w słupki na cztery. Łatwiej je wtedy złapać z talerza czy miski na przystawki.
Co można dodać do ogórków w curry?
Jeśli chcemy podkręcić nieco smak i kolor ogórków w curry można do nich dodać nieco kurkumy. Ogórki z curry na słodko można przygotować z cukrem bądź miodem - choć osobiście jest mi szkoda dodawać miód do przetworów pasteryzowanych. Gorąca temperatura zabierze jego najcenniejsze składniki, nawet jeśli pasteryzacja nie trwa długo. Ja do ogórków z curry dodaję zazwyczaj, jak podałam w przepisie, liść selera, ale można go zastąpić cebulą, marchewką lub czosnkiem.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg małych ogórków gruntowych
- 2 średniej wielkości cebule
- listki selera
- gorczyca
- Zalewa:
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżki curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i razem ze skórką pokroić w słupki.
- Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować.
- Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę.
- Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić.
- Do każdego słoika włożyć po listku selera, kilka ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki gruntowe.
- Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach.
- Pasteryzować około 2 minuty.