Przepis na ogórki z curry i selerem - jak zrobić aromatyczne ogorki na słodko?

Agnieszka Grotek
Przepis na ogórki z curry i selerem - jak zrobić aromatyczne ogorki na słodko?
Autor: Shutterstock Ogórki z curry i selerem zawsze przygotowuję w dwóch wersjach - kanapkowej i imprezowej.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Uwielbiam ogórki z curry. Aromatyczna zalewa octowa z dodatkiem przyprawy curry sprawia, że ogórki nabierają charakteru: stają się wyraziste i niezwykle aromatyczne, a dodatek cukru nadaje im nieco przyjemnej słodyczy. Marynowane ogórki z curry na słodko to strzał w dziesiątkę na imprezową przystawkę - to świetny dodatek do wędlin lub zakąska do wódki.

Jakie ogórki wybrać na pikle z curry?

Najlepsze będą ogórki od sprawdzonego sprzedawcy, młode i jędrne, nieuszkodzone. Ich wielkość zależy od tego w jakiej postaci będziemy je marynować. ja zazwyczaj przygotowuję dwa rodzaje ogórków z curry. Większe sztuki kroje na średniej grubości plastry. Takie ogórki w curry w plastrach to znakomity dodatek do kanapek. Z kolei na ogórki "imprezowe" wybieram jak najmniejsze sztuki i marynuje je w całości lub kroję w słupki na cztery. Łatwiej je wtedy złapać z talerza czy miski na przystawki.

Co można dodać do ogórków w curry?

Jeśli chcemy podkręcić nieco smak i kolor ogórków w curry można do nich dodać nieco kurkumy. Ogórki z curry na słodko można przygotować z cukrem bądź miodem - choć osobiście jest mi szkoda dodawać miód do przetworów pasteryzowanych. Gorąca temperatura zabierze jego najcenniejsze składniki, nawet jeśli pasteryzacja nie trwa długo. Ja do ogórków z curry dodaję zazwyczaj, jak podałam w przepisie, liść selera, ale można go zastąpić cebulą, marchewką lub czosnkiem.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • listki selera
  • gorczyca
  •  
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i razem ze skórką pokroić w słupki.
  • Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować.
  • Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę.
  • Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić.
  • Do każdego słoika włożyć po listku selera, kilka ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki gruntowe.
  • Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach.
  • Pasteryzować około 2 minuty.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Agnieszka Grotek