Marmolada pomarańczowa misia Paddingtona. Najlepsza na kanapki i nie tylko

2024-11-28 12:14

Miś Paddington to prawdziwy smakosz. Jego ulubioną przekąską są kanapki z marmoladą pomarańczową, którą łatwo można zrobić w domu. Przepis na marmoladę z pomarańczy, którą tak bardzo lubi niedźwiadek w kapelusiku, nie jest trudny, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznacie sprawdzony przepis na pyszną domową marmoladę pomarańczową misia Paddingtona.

marmolada pomarańczowa misia Paddingtona

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Tę marmoladę uwielbia miś Paddington. Z łatwością zrobisz ją w domu.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co lubi jeść miś Paddington?

Miś Paddington to bohater serii książek, którego stworzył angielski pisarz Michael Bond. Pierwsza książka z cyklu przygód sympatycznego niedźwiadka trafiła do księgarni w 1958 roku. Inspiracją była maskotka, którą autor kupił w prezencie dla swojej żony.

Miś Paddington chodzi w płaszczu i charakterystycznym kapelusiku. Jest miły i uprzejmy, a ponad wszystko uwielbia kanapki z marmoladą pomarańczową. Jest tak wielkim fanem, że jedną zawsze ma ukrytą pod swoim kapeluszem. Teraz wy także możecie skosztować wybornego przysmaku misia Paddingtona. Marmoladę z pomarańczy można łatwo zrobić w domu i jeść ją tak samo jako słodki niedźwiadek z Londynu.

Jak zrobić marmoladę misia Paddingtona?

Ten słodki przysmak z pomarańczy jest jednym z najpopularniejszych elementów angielskiego śniadania. Marmolada pomarańczowa powstała w XVIII wieku w Szkocji i od tamtej pory podbiła podniebienia nie tylko Brytyjczyków, ale stała się znana także w innych krajach na całym świecie. Jej pyszny i orzeźwiający smak zachwycił nawet misia Paddingtona.

Chociaż sklepowe półki uginają się od słoiczków z gotową marmoladą pomarańczową, warto przygotować ją samodzielnie. Obłędnie pomarańczową marmoladę można łatwo i szybko zrobić w domu. Przepis nie jest skomplikowany i nie zajmuje tak dużo czasu.

Jak więc zrobić ulubioną marmoladę z pomarańczy misia Paddingtona? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i przyjemne. Już w czasie przygotowywania tego wybornego dodatku do chleba, w całym domu unosi się przyjemny pomarańczowy aromat.

  • 1. krok – ugotowanie całych pomarańczy i cytryny
  • 2. krok – obranie owoców ze skórki, przełożenie miąższu do gazy, odlanie soku pomarańczowego
  • 3. krok – gotowanie w soku pomarańczowym miąższu i pokrojonych skórek pomarańczowych i cytrynowych
  • 4. krok – usunięcie miąższu i wsypanie cukru
  • 5. krok – przełożenie marmolady pomarańczowej do słoiczków

Z czym podawać marmoladę pomarańczową misia Paddingtona?

Sympatyczny niedźwiadek w kapelusiku najbardziej lubi jeść marmoladę pomarańczową z chlebem w formie kanapek. Świetnie smakuje także ze słodkimi bułeczkami i rogalikami z ciasta francuskiego. Ten wyborny przysmak można podawać także jako dodatek do innych potraw. Pysznie smakują naleśniki z marmoladą pomarańczową. Sprawdzi się też jako dodatek do placków i jako składnik słodkich wypieków. Jest doskonałym uzupełnieniem gofrów czy deserów bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomarańczy
  • 2 kg cukru
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze i cytrynę bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  • Przełożyć do garnka i zalać wodą, tak aby całkowicie zakryła owoce. Podgrzewać na średnim ogniu, aż skórki staną się miękkie. Owoce wyjąć z garnka i odstawić do ostygnięcia.
  • Pomarańcze i cytrynę pokroić na ćwiartki. Usunąć skórki, a miąższ przełożyć do miski wyłożonej gazą. Dokładnie odcisnąć z soku i mocno zawiązać. Do garnka przelać powstały sok i włożyć gazę z miąższem.
  • Skórki z pomarańczy i cytryny pokroić w cienkie paski i włożyć do garnka z sokiem. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut.
  • Wyjąć gazę z owocami i wsypać cukier. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Gotować na większym ogniu około 40 minut, często mieszając. Usunąć pianę, która powstanie na powierzchni.
  • Gotową marmoladę przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Mocna zakręcić i odstawić. Przechowywać w spiżarni lub szafce kuchennej, a po otwarciu wstawić do lodówki.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...