Marmolada pomarańczowa misia Paddingtona. Najlepsza na kanapki i nie tylko

marmolada pomarańczowa misia Paddingtona
Autor: Shutterstock Tę marmoladę uwielbia miś Paddington. Z łatwością zrobisz ją w domu.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Miś Paddington to prawdziwy smakosz. Jego ulubioną przekąską są kanapki z marmoladą pomarańczową, którą łatwo można zrobić w domu. Przepis na marmoladę z pomarańczy, którą tak bardzo lubi niedźwiadek w kapelusiku, nie jest trudny, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznacie sprawdzony przepis na pyszną domową marmoladę pomarańczową misia Paddingtona.

Co lubi jeść miś Paddington?

Miś Paddington to bohater serii książek, którego stworzył angielski pisarz Michael Bond. Pierwsza książka z cyklu przygód sympatycznego niedźwiadka trafiła do księgarni w 1958 roku. Inspiracją była maskotka, którą autor kupił w prezencie dla swojej żony.

Miś Paddington chodzi w płaszczu i charakterystycznym kapelusiku. Jest miły i uprzejmy, a ponad wszystko uwielbia kanapki z marmoladą pomarańczową. Jest tak wielkim fanem, że jedną zawsze ma ukrytą pod swoim kapeluszem. Teraz wy także możecie skosztować wybornego przysmaku misia Paddingtona. Marmoladę z pomarańczy można łatwo zrobić w domu i jeść ją tak samo jako słodki niedźwiadek z Londynu.

Jak zrobić marmoladę misia Paddingtona?

Ten słodki przysmak z pomarańczy jest jednym z najpopularniejszych elementów angielskiego śniadania. Marmolada pomarańczowa powstała w XVIII wieku w Szkocji i od tamtej pory podbiła podniebienia nie tylko Brytyjczyków, ale stała się znana także w innych krajach na całym świecie. Jej pyszny i orzeźwiający smak zachwycił nawet misia Paddingtona.

Chociaż sklepowe półki uginają się od słoiczków z gotową marmoladą pomarańczową, warto przygotować ją samodzielnie. Obłędnie pomarańczową marmoladę można łatwo i szybko zrobić w domu. Przepis nie jest skomplikowany i nie zajmuje tak dużo czasu.

Jak więc zrobić ulubioną marmoladę z pomarańczy misia Paddingtona? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i przyjemne. Już w czasie przygotowywania tego wybornego dodatku do chleba, w całym domu unosi się przyjemny pomarańczowy aromat.

  • 1. krok – ugotowanie całych pomarańczy i cytryny
  • 2. krok – obranie owoców ze skórki, przełożenie miąższu do gazy, odlanie soku pomarańczowego
  • 3. krok – gotowanie w soku pomarańczowym miąższu i pokrojonych skórek pomarańczowych i cytrynowych
  • 4. krok – usunięcie miąższu i wsypanie cukru
  • 5. krok – przełożenie marmolady pomarańczowej do słoiczków

Z czym podawać marmoladę pomarańczową misia Paddingtona?

Sympatyczny niedźwiadek w kapelusiku najbardziej lubi jeść marmoladę pomarańczową z chlebem w formie kanapek. Świetnie smakuje także ze słodkimi bułeczkami i rogalikami z ciasta francuskiego. Ten wyborny przysmak można podawać także jako dodatek do innych potraw. Pysznie smakują naleśniki z marmoladą pomarańczową. Sprawdzi się też jako dodatek do placków i jako składnik słodkich wypieków. Jest doskonałym uzupełnieniem gofrów czy deserów bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomarańczy
  • 2 kg cukru
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze i cytrynę bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  • Przełożyć do garnka i zalać wodą, tak aby całkowicie zakryła owoce. Podgrzewać na średnim ogniu, aż skórki staną się miękkie. Owoce wyjąć z garnka i odstawić do ostygnięcia.
  • Pomarańcze i cytrynę pokroić na ćwiartki. Usunąć skórki, a miąższ przełożyć do miski wyłożonej gazą. Dokładnie odcisnąć z soku i mocno zawiązać. Do garnka przelać powstały sok i włożyć gazę z miąższem.
  • Skórki z pomarańczy i cytryny pokroić w cienkie paski i włożyć do garnka z sokiem. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut.
  • Wyjąć gazę z owocami i wsypać cukier. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Gotować na większym ogniu około 40 minut, często mieszając. Usunąć pianę, która powstanie na powierzchni.
  • Gotową marmoladę przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Mocna zakręcić i odstawić. Przechowywać w spiżarni lub szafce kuchennej, a po otwarciu wstawić do lodówki.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej