Słodkie bułeczki podkręcam tym składnikiem. Są pyszne i najlepsze na śniadanie

słodkie bułeczki śniadaniowe
Autor: Shutterstock To najlepsze słodkie bułeczki na śniadanie. Urzekają smakiem i prostym przygotowaniem.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne i puszyste bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na pierwszy posiłek. Upieczone według tego przepisu zachwycają smakiem i przyjemną konsystencją. Wystarczy raz ich spróbować, aby przekonać się, że smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Tajemnica ich smaku tkwi w jednym składniku. Poznajcie prosty przepis na słodkie bułeczki śniadaniowe.

Z czego zrobić słodkie bułeczki śniadaniowe?

Do przygotowania smacznych domowych bułeczek na śniadanie potrzebne są proste składniki. Wszystkie produkty są do kupienia przez cały rok, więc ten słodki przysmak można piec na okrągło. Lista składników obejmuje siedem składników oraz szczyptę soli.

Sekretem smaku wyśmienitych słodkich bułeczek jest dodatek skórki otartej z cytryny. Najlepsza jest świeża skórka, ale można też wykorzystać kandyzowaną. Składnik ten sprawia, że bułeczki zyskują orzeźwiający aromat i pyszny smak. Przyda się też jajko i mleko, którymi smaruje się bułeczki przez pieczeniem.

Co jeszcze jest potrzebne, aby upiec idealnie słodkie bułeczki śniadaniowe? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • mleko
  • masło
  • cukier
  • świeże drożdże
  • żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Jak zrobić słodkie bułeczki śniadaniowe?

Nie ma to jak domowe bułki. Są pyszne, puszyste i urzekają smakiem. Właśnie takie są te słodkie bułeczki, które najlepiej smakują na śniadanie. Przepis na ten rodzaj domowego pieczywa nie jest trudny. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc przygotowanie jest o wiele łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać.

Jak więc upiec pyszne i w sam raz słodkie bułeczki śniadaniowe? To łatwy przepis, ale warto pamiętać, że bułeczki robi się z ciasta drożdżowego, które ma swoje wymagania. Składniki wymagające chłodzenia trzeba wcześniej wyjąć z lodówki. Mleko należy podgrzać, a masło roztopić.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – upieczenie słodkich bułeczek śniadaniowych w piekarniku

Z czym jeść słodkie bułki?

Puszyste bułeczki śniadaniowe w słodkim smaku to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Bułeczki pysznie smakują jeszcze lekko ciepłe posmarowane tylko masłem. Pasują do nich różne twarożki i słodkie pasty do smarowania. Sprawdzą się dżemy owocowe, powidła, miód i masło orzechowe.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać połowę ciepłego mleka. Wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
  • Do większej miski przesiać mąkę z solą. Wsypać pozostały cukier i dodać roztopione masło i skórkę cytrynową. Wlać mleko i zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić ręcznie lub mikserem gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.
  • Ciasto podzielić na 12 równych części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć je w odstępach w formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut.
  • Bułeczki posmarować mlekiem wymieszanym z roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie i jako przekąskę.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej