Leczo z fasolką szparagową - przepis na danie do słoika
Przepis na leczo od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i doczekał się wielu modyfikacji. Jedną z nich jest wersja z fasolką. Fasolka szparagowa jest jednym z najzdrowszych warzyw - sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego, obniża LDL (zły cholesterol), zmniejsza wchłanianie tłuszczu, a także chroni przed rakiem. Sprawdź czy leczo z fasolką nie zasmakuje Ci bardziej niż tradycyjne.
Polecamy także:
Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym
Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką
Wątróbka duszona z papryką i fasolką
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej lub żółtej papryki
- 2 kg pomidorów
- 1/2 kg cebuli
- 1 kg żółtej fasolki szparagowej
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki umyj, przekrój, oczyść i pokrój w paseczki.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki.
- Cebule obierz i pokrój w półplasterki.
- Fasolkę umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
- Paprykę, cebulę i fasolkę zanurz na 2 minuty we wrzątku, przelej na sicie zimną wodą, osącz, wymieszaj z pomidorami, mieszankę posól i ewentualnie posłódź do smaku.
- Warzywa nałóż do wyparzonych słoików, dodaj ziele angielskie i pieprz, zakręć i zapasteryzuj.