Leczo z fasolką szparagową - przepis na danie do słoika

Leczo z fasolką szparagową
Autor: Shutterstock Leczo z fasolką szparagową.
łatwy
30 min
4

Przepis na leczo od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i doczekał się wielu modyfikacji. Jedną z nich jest wersja z fasolką. Fasolka szparagowa jest jednym z najzdrowszych warzyw - sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego, obniża LDL (zły cholesterol), zmniejsza wchłanianie tłuszczu, a także chroni przed rakiem. Sprawdź czy leczo z fasolką nie zasmakuje Ci bardziej niż tradycyjne.

Polecamy także:

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym

Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką

Pęczotto z fasolką szparagową

Wątróbka duszona z papryką i fasolką

Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki umyj, przekrój, oczyść i pokrój w paseczki.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki.
  • Cebule obierz i pokrój w półplasterki.
  • Fasolkę umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
  • Paprykę, cebulę i fasolkę zanurz na 2 minuty we wrzątku, przelej na sicie zimną wodą, osącz, wymieszaj z pomidorami, mieszankę posól i ewentualnie posłódź do smaku.
  • Warzywa nałóż do wyparzonych słoików, dodaj ziele angielskie i pieprz, zakręć i zapasteryzuj.
Joanna Anczura
więcej