Konfitura z truskawek w galaretce porzeczkowej: przepis
2021-03-29
średni
120 min
4
Charakterystyczną cechą prawidłowo przygotowanych konfitur są owoce w całości, w połówkach lub w ćwiartkach przesycone cukrem i równomiernie rozmieszczone w syropie. Podajemy przepis na doskonałą konfiturę z truskawek w galaretce porzeczkowej.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Galaretka z czerwonych porzeczek
SKŁADNIKI
- 2 szklanki soku z truskawek
- 1 kg truskawek
- 1,5 kg cukru
- 0,5 l soku z czerwonych porzeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku ugotować sok z truskawek z 1,2 kg cukru, a następnie włożyć do niego truskawki w całości. Zestawić z ognia i pozostawić do następnego dnia w ciemnym miejscu.
- Kolejnego dnia postawić garnek na ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia, zagotować i odstawić w ciemne miejsce na kolejny dzień.
- Trzeciego dnia należy przygotować galaretkę z czerwonych porzeczek i cukru (w proporcjach 0,5 l soku i 0,4 kg cukru). Kiedy galaretka zacznie krzepnąć, należy ponownie zagotować sok z truskawkami i zlać sok-syrop, a słodkie truskawki pozostawione w całości zalać galaretką porzeczkową.
- Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.