Konfitura z truskawek w galaretce porzeczkowej: przepis

2021-03-29
Konfitura z truskawek w galaretce porzeczkowej
Autor: Shutterstock Konfitura z truskawek w galaretce porzeczkowej to pyszny sposób na zatrzymanie na dłużej smaku letnich owoców.
średni
120 min
4

Charakterystyczną cechą prawidłowo przygotowanych konfitur są owoce w całości, w połówkach lub w ćwiartkach przesycone cukrem i równomiernie rozmieszczone w syropie. Podajemy przepis na doskonałą konfiturę z truskawek w galaretce porzeczkowej.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku ugotować sok z truskawek z 1,2 kg cukru, a następnie włożyć do niego truskawki w całości. Zestawić z ognia i pozostawić do następnego dnia w ciemnym miejscu.
  • Kolejnego dnia postawić garnek na ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia, zagotować i odstawić w ciemne miejsce na kolejny dzień.
  • Trzeciego dnia należy przygotować galaretkę z czerwonych porzeczek i cukru (w proporcjach 0,5 l soku i 0,4 kg cukru). Kiedy galaretka zacznie krzepnąć, należy ponownie zagotować sok z truskawkami i zlać sok-syrop, a słodkie truskawki pozostawione w całości zalać galaretką porzeczkową.
  • Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.