Domowy sok truskawkowy: sprawdzony przepis
2023-06-14
średni
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Naturalny, domowy sok truskawkowy pozbawiony jest konserwantów, długo też zachowuje swój smak. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku - przedstawiamy prosty, klasyczny przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 90 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki myjemy, dokładnie odsączamy i dopiero wtedy obieramy z szypułek.
- Z owoców wyciskamy sok w sokowirówce.
- Naczynie z uzyskanym sokiem podgrzewamy i do już gorącego dodajemy cukier.
- Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie doprowadzamy do wrzenia.
- Z powierzchni soku, wyparzoną łyżką, zbieramy szumowiny.
- Gorący sok zlewamy do wygotowanych i gorących butelek.
- Jeżeli będziemy używać lejka, również trzeba go wyparzyć.
- Butelki zamykamy wyparzonymi nakrętkami natychmiast po wlaniu soku.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne.