Kiszona papryka na zimę - pyszna papryka ze słoika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Późnym latem paprykę można kupić bardzo tanio. Warto z tego skorzystać i przygotować przetwory z papryki na zimę. Kiszona papryka przyda się podczas zimowych chłodów jako dodatek do mięs czy serów. Sprawdź, jak ukisić paprykę na zimę.
W przeciwieństwie do innych owoców i warzyw przetworzona papryka nie traci żadnych witamin, nawet witaminy C. Właśnie dlatego warto przechować ją na zimę.
Polecamy też:
Papryka marynowana z miodem - hit do słoików na zimę
Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę
Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis
Leczo z fasolką szparagową - przepis na danie do słoika
Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę
SKŁADNIKI
- 1 kg papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 2 czuszki lub chili
- 6-7 ząbków czosnku
- 3-4 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- kilka gałązek kopru z kwiatami
- Zalewa:
- 30 g soli na 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Czosnek obrać, liście laurowe pokruszyć.
- Wodę zagotować z solą i zielem angielskim, ostudzić.
- Paprykę układać w słojach ciasno, warstwami. Przekładać ją czosnkiem, czuszką, koprem, liśćmi laurowymi.
- Ostudzoną zalewą zalać paprykę. Słoje zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Następnie pasteryzować 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 90º C.