Kiszona papryka na zimę - pyszna papryka ze słoika

Dagmara Kijanowska
Przetwory z papryki: kiszona papryka na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Wśród domowych kiszonek powinna się też znaleźć papryka, która przetworzona nie traci witamin
łatwy
30 min
4

Późnym latem paprykę można kupić bardzo tanio. Warto z tego skorzystać i przygotować przetwory z papryki na zimę. Kiszona papryka przyda się podczas zimowych chłodów jako dodatek do mięs czy serów. Sprawdź, jak ukisić paprykę na zimę.

W przeciwieństwie do innych owoców i warzyw przetworzona papryka nie traci żadnych witamin, nawet witaminy C. Właśnie dlatego warto przechować ją na zimę.

Polecamy też:

Papryka marynowana z miodem - hit do słoików na zimę

Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę

Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis

Leczo z fasolką szparagową - przepis na danie do słoika

Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Czosnek obrać, liście laurowe pokruszyć.
  • Wodę zagotować z solą i zielem angielskim, ostudzić.
  • Paprykę układać w słojach ciasno, warstwami. Przekładać ją czosnkiem, czuszką, koprem, liśćmi laurowymi.
  • Ostudzoną zalewą zalać paprykę. Słoje zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Następnie pasteryzować 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 90º C.
Dagmara Kijanowska