Jak zrobić dżem z dyni: najprostszy przepis na słońce w słoiku
2022-10-25
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dżem z dyni to pyszna odrobina letniego słońca zamknięta w słoiku. Taki dżem jest stosunkowo tani i świetnie smakuje. Do tego dyniowy dżem jest zdrowy, bo zawiera całe mnóstwo antyoksydantów niezbędnych naszemu organizmowi.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię oczyścić z pestek i włókien gniazda nasiennego. Ściąć skórę. Pokroić w kostkę.
- Do rondla wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.
- W czasie gdy syrop wrze cichutko, napełnić czyste, wyparzone słoiki kubikami dyni do 3/4 wysokości słoika.
- Do słoików wlać wrzący syrop, zakręcić słoiki.
- Następnie pasteryzować słoiki przez 10 minut. Przeczytaj: Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
- Gotowe, zamknięte słoiki pozostawić do całkowitego ostudzenia, słoiki opatrzyć informacją o zawartości i dacie zamknięcia. Przechowywać w zacienionym miejscu o stałej temperaturze otoczenia.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Zobacz nasze inne przepisy na dania z dynią