Jak zrobić dżem z dyni: najprostszy przepis na słońce w słoiku

Jak  zrobić  dżem z dyni: najprostszy przepis na słońce w słoiku
Autor: Shutterstock Dynia doskonale nadaje się do przygotowania prostego, ale zdrowego dżemu, bogatego w błonnik i antyoksydanty
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dżem z dyni to pyszna odrobina letniego słońca zamknięta w słoiku. Taki dżem jest stosunkowo tani i świetnie smakuje. Do tego dyniowy dżem jest zdrowy, bo zawiera całe mnóstwo antyoksydantów niezbędnych naszemu organizmowi. 

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg dyni, dojrzałej i pomarańczowej, np. muscat lub hokkaido
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię oczyścić z pestek i włókien gniazda nasiennego. Ściąć skórę. Pokroić w kostkę.
  • Do rondla wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.
  • W czasie gdy syrop wrze cichutko, napełnić czyste, wyparzone słoiki kubikami dyni do 3/4 wysokości słoika.
  • Do słoików wlać wrzący syrop, zakręcić słoiki.
  • Następnie pasteryzować słoiki przez 10 minut. Przeczytaj: Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
  • Gotowe, zamknięte słoiki pozostawić do całkowitego ostudzenia, słoiki opatrzyć informacją o zawartości i dacie zamknięcia. Przechowywać w zacienionym miejscu o stałej temperaturze otoczenia.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zobacz nasze inne przepisy na dania z dynią

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej