Galaretka z czerwonych porzeczek: przepis na przetwory z porzeczek

co-zrobic-z-porzeczek-podajemy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Czerwone porzeczki zawierają dużo pektyn, dlatego świetnie się "żelują" bez dodatków
średni
60 min
4

Porzeczki to niedoceniane owoce. Mają wiele witamin, przeciwutleniaczy, błonnika, pektyny, dzięki czemu wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami, poprawiają działanie układu pokarmowego, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Galaretka z czerwonych porzeczek przyda się zaś zimą - i do mięs, i do deserów. Jak ją zrobić?

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki

Konfitura porzeczkowo-kokosowa

Dżem gruszkowo-porzeczkowy

Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek

Dżem z białych porzeczek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Porzeczki umyć i zdjąć z szypułek (doskonale robi się to za pomocą widelca), wsypać do garnka o grubym dnie. Zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, aż puszczą sok.

    Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 30 minut. Gotujące się porzeczki należy szumować kilka razy (czyli usuwać tworzącą się na wierzchu pianę). 

    Gdy porzeczki się rozgotują, przetrzeć je przez gęste sito - na sicie powinno pozostać jak najmniej resztek - kilka łyżek pestek i skórek.

    Na zimnym talerzyku sprawdzić konsystencję galaretki i ewentualnie gotować ją jeszcze przez chwilę, odparowując, jeśli jest zbyt rzadka.

    Galaretkę po przetarciu jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gorącą napełniać wyparzone słoiki, zakręcać i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.