Dżem śliwkowy z cukrem żelującym - przepis na szybko
2022-08-23
10:24
Smażenie dżemu można znacznie przyspieszyć, wykorzystując cukier żelujący. To duża oszczędność czasu zwłaszcza dla osób zapracowanych, które lubią przygotowywać domowe przetwory. Podajemy łatwy przepis na dżem śliwkowy z cukrem żelującym.
i
średni
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek
- 2 opakowania cukru żelującego
- 1 kg cukru
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Do przygotowanych śliwek dodajemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy razem na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy śliwki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Na koniec przekładamy dżem do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?