Dżem śliwkowy z cukrem żelującym - przepis na szybko

2022-08-23 10:24

Smażenie dżemu można znacznie przyspieszyć, wykorzystując cukier żelujący. To duża oszczędność czasu zwłaszcza dla osób zapracowanych, które lubią przygotowywać domowe przetwory. Podajemy łatwy przepis na dżem śliwkowy z cukrem żelującym.

Dżem śliwkowy z cukrem żelującym - przepis

i

Autor: Archiwum serwisu Dodatek cukru żelującego znacznie przyspiesza smażenie dżemu ze śliwek
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek
  • 2 opakowania cukru żelującego
  • 1 kg cukru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Do przygotowanych śliwek dodajemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy razem na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy śliwki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Na koniec przekładamy dżem do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?

Galeria: Śliwki mirabelki - przetwory ze śliweczek, które kochają nie tylko Francuzi

NK