Chutney śliwkowy - idealny do mięs [przepis]
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Chutney śliwkowy doskonale pasuje do pieczonego schabu i kaczki. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste, a efekt przypadnie do gustu każdemu. Wypróbuj nasz przepis na chutney ze śliwek.
Chutney z żurawiną
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
Chutney z rabarbaru
Chutney z papryką
Chutney z jabłek
Chutney z pomidorów i moreli
Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek
Chutney wiśniowy
Chutney jagodowy do mięs
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki gotujemy w 1/4 szklanki wody do momentu, aż staną się miękkie (nie powinny jednak popękać). Delikatnie odcedzamy, studzimy i dopiero potem usuwamy pestki.
- Przekładamy je do większego garnka, dodajemy rodzynki, drobno pokrojone jabłko i cebulę; dolewamy ocet.
- Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki wkładamy do woreczka z gazy i zanurzamy w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy.
- Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier, sól i dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje.
- Gorący sos przekładamy do słoików i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.