Chutney śliwkowy idealny do mięs. Cudownie przełamuje i wzbogaca smak dań mięsnych

2023-08-09
Chutney śliwkowy idealny do mięs. Cudownie przełamuje i wzbogaca smak dań mięsnych
Autor: Shutterstock Chutney śliwkowy przyda się do mięsnych przystawek, wzbogaci też smak mięsa przed pieczeniem
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chutney śliwkowy to słodko-ostry gęsty sos na bazie owoców. Doskonale pasuje do pieczonego schabu i kaczki, przełamuje ich smak, wzbogaca wrażenia. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste, a efekt przypadnie do gustu każdemu. Wypróbuj nasz przepis na chutney ze śliwek.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki gotujemy w 1/4 szklanki wody do momentu, aż staną się miękkie (nie powinny jednak popękać). Delikatnie odcedzamy, studzimy i dopiero potem usuwamy pestki.
  • Przekładamy je do większego garnka, dodajemy rodzynki, drobno pokrojone jabłko i cebulę; dolewamy ocet.
  • Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki wkładamy do woreczka z gazy i zanurzamy w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy.
  • Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier, sól i dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje.
  • Gorący sos przekładamy do słoików i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Dlaczego warto jeść śliwki?

Chutney (czatnej) owocowy

Czatnej to rodzaj gęstego sosu do mięs, który przygotowuje się zazwyczaj ze słodkich lub slodko-kwaśnych owoców i aromatycznych, często dość ostrych przypraw. Taki dodatek łączy w sobie smaki słodki, kwaśny i ostry, jest wyrazisty i aromatyczny. Dzięki temu wspaniale podkreśla i wzbogaca smak mięs. Oto inne pomysły na znakomite owocowe chutneye:

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 

Chutney z rabarbaru

Chutney z pomidorów i moreli

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek

Chutney wiśniowy

Chutney jagodowy do mięs

Galeria: TOP sekretnych sosów na zimno